Ya bu muhtaçlık meselesi değil. Zaten anahtar kelimelerimizde ilk sırada ya da ilk sayfada çıkıyoruz. Ama neden Dmozda yer almasın ki sitemiz. Ben Türkiye'nin ilk kuaför malzemeleri satan sanal mağazasını açmışım, ürünlerimin %99'unun resimlerini kendimiz hazırlamışız. Hiç bir yerden kopya content olmadan ürün açıklamalarımızı eklemişiz. .com, .net, .org almışız tescile başvurmuşuz. ama Dmoz da listelenmemek bence saçmalık. Dmoz editörü editten gelir ama Dmozda sistem farklı işliyor. Hiç bir şey düzenledikleri yok.

Şartlara uygun kaydedilmeyen her içeriği reddetmek saçmalık. Çünkü şartlara uymayan sitenin kendisi değil kaydın kendisi. Editör ne iş yapacak yoksa? Bence faydalı siteler düzgün kayıt edilmedi diye dizin dışında kalsın mantığı yanlış.

Çünkü dmoz herkesin kendi sitesini eklemesi için kurulmuş bir dizin değil. İnsanların faydalı gördükleri siteleri eklemesi için hazırlanmış. Ve herkes bir site ekleyeceği zaman 3. şahıs dili kullanmak, noktalama işaretlerine dikkat etmek zorunda değil. Önemli olan sitenin içeriğinin faydası. Walla tam Türk bürokrasisi gibi. Kardeşim evraklar tamam mı diyorlar resmen

Bazı arkadaşlar geç gitsin demişler. Ama ben web içinde düzgün kaliteli sitelere rehberlik edecek bir dizinin gerekliliğine inanıyorum. Ben Dmoz gibi başka gönüllü dizin projelerinde editörlük yapıyorum. Ve önüme gelen her hatalı kaydı reddetmiyorum. Doğrusunu web üzerinden kontrol edip gerçektan faydalı ise düzeltip daha fazla bilgi ekleyip kabul ediyorum. Dmoz Türkiye dizini de disipline edilmesi ve gerçekten faydalı ve güvenilir sitelerin eklenmesi ile geliştirilmelidir. İnsanlara sörfte rehberlik edecek bir dizin gereklidir. Ancak ben Dmoz editörlerinin (hepsi olmasa da) bir bölümünün manipülasyon yaptığına, keyfi uygulamalarda bulunduklarına ve dizini geliştirecek çabayı göstermediklerine inanıyorum.

Dmoz'u boşver diyen arkadaşlar kendilerince haklı. Çünkü Dmoz'un eskisi gibi elle tutulur bir faydası yok siteler. Açıkçası PR sağlamıyor eskisi gibi. Ancak benim derdim PR değil zaten, o konuda Dmozda olmasa da sitem zaten hedef kelimelerimizde ya ilk sırada ya da ilk sayfada... Ancak dmoz un hedefinden şaştığı aşikar. Güzellik ve Sağlık alanına editörlük için başvurdum, açıkça güzellik sektöründe çalıştığımı ve bu alanda faaliyet gösteren sitelerimi eklemek istediğimi ama bölümün editöryal açıdan eksikliğini gördüğümü belirttim. Gönüllü olarak kategoride editörlük yapmak istediğimi söyledim. Bana sitelerinizi eklemek için editör olmanız gerekmiyor red yanıtı gönderdiler. Hayırlı olsun ne diyeyim. Boşver diyen arkadaşların sözünü dinleyeceğiz. İdealist olmak lüks bu ülkede