hdogan adlı üyeden alıntı:
Turgut arkadasim, kendine ozgu bir site yapsaydin keske.
Bilisim Hukuku bu konuya bol bol deginmis, baska bir kisiye ait (yazara has, onun ozelliklerini tasiyan) tum eserleri korumaktadir.
Bu siralar bayagi bir ilgileniyorum, herkez biraz aydinlansin, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu sizi nasil korur...?
Burda "eser" diye anilan seyler icinde bilgisayar programlari, veritabanlari, yazilimlar, tasarimlar, vb. dijital ortamdaki urunleri kapsar.
Not: FSEK = Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
FSEK Madde 15/III:
Bir kimse başkasının eseri kendi adını koyup yayınlayabilir (aşırma - intihal) ya da kendine ait olan eseri, başkasının isminden yararlanmak için o kişinin adıyla piyasaya sürebilir. Bu gibi hallerde açılacak bir tespit davasıyla gerçek eser sahibi belirlenebilir.
FSEK Madde 11:
Sahibinin adı belirtilen eserlerde, adı bulunan kimse aksi ispatlanıncaya kadar eserin sahibi sayılır.
FSEK Madde 16:
Eser sahibinin izni olmadıkça eserde kısaltmalar, ekleme ve başka değiştirmeler yapılamayacağı belirtilmektedir. Hatta aynı maddede, eser sahibi kayıtsız ve şartsız olarak izin vermiş olsa bile, şeref ve itibarını yahut eserin nitelik ve özelliğini bozan her türlü değiştirmelere karşı çıkabileceği hükmü yer almaktadır.
FSEK Madde 21:
Kanuna göre, bir eserden işlemek suretiyle yararlanma hakkı, münhasıran eser sahibine aittir.
FSEK Madde 22/I:
Bir eserin aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir.
FSEK Madde 22/III:
Çoğaltma hakkı, bilgisayar programının geçici çoğaltılmasını gerektirdiği ölçüde, programın yüklenmesi, görüntülenmesi, çalıştırılması, iletilmesi ve depolanması fiillerini de kapsar.
FSEK Madde 38/VII Bent 3:
Bir bilgisayar programının ayrıştırma sonucu elde edilen ifade şeklinin esastan benzer başka bir bilgisayar programında kullanılmasına izin verilmemiştir.
FSEK Madde 21: (2001'de internet konusu da dahil edildi):
Bir eserin aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, radyo-televizyon,uydu ve kablo gibi telli veya telsiz yayın yapan kuruluşlar vasıtasıyla veya dijital iletim de dahil olmak üzere işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla yayınlanması..... suretiyle umuma iletilmesi hakkı münhasıran eser sahibine aittir.
eyvallah ama ben girip hiç kimsenin veritabanını hack yoluyla almadım. Benim yaptığım işlem kopyala/yapıştır işleminin hızlandırılmış halidir.
Ki bu veritabanları kimseye ait değildir yani şöyle örneğin sözlük veritabanında tüm sözlükler ve anlamları sabittir. Ne kadar sözlük sitesi varsa hepsinde Türkçe "araba" kelimesinin İngilizcesi "car" olarak yer almaktadır. Bu nedenle bu tür veritabanları
bana göre kişiye has değildir. Bu heryerde aynı olan içeriklerdir. Bu bir şarkı sözü olsun veya bir fıkra olsun. Ki zaten fıkrada kişi oturup sırf siteme katkı olsun diye kafasından yazmamıştır. Sonuçta bir yerden almıştır.
Ben yanlış düşünebiliyor olabilirim. Herkesin fikrine saygı duyarım.