cevap hakkımı kullanayım:
1- bu ilk toplu reklam denememde çok sınırlama getirmek istemedim.
bunu bilerek yaptım aslında bilinçsizlikten değil.
2- maddi olarak beni zorlayan bir işlem olmadı. google şu an tercüme kelimesinde ilk sırada reklam (adword) almak için 2-3 dolar para alıyor klik başına! halbuki 2-3 dolara kalıcı ya da uzun süreli backlink almak mümkün.
3- google'a veya eşşek yüküyle para isteyen yerlere para kazandırmak yerine internete ilgi duyan, geliştirmek isteyen bir platformdaki (r10) arkadaşlarla birlikte hareket etmeyi tercih ettim.. bu sitede aktif olan bir çok kişinin ileride iyi bir siteye sahip olacağına eminim.
4- google'da ayda bir iki milyar harcayıp çok da karşılık alamadığım zamanlar da oldu. onun yerine hem 50-100 değişik insanla yazışma şansım oldu hem de sitemi reklamımı yapan kişilere tanıtmış oldum. bunu da çok boş görmemek lazım.
5- bayramdan önce veya sonra yapmayı planladığım toplu reklamı daha kapsamlı tutacağım. PR ve Alexa göstergeleri (+istatistikler, üye sayıları vb) de kriter olacak bu kez.
6- bir soru: yeni yapacağım çalışmada forumları (veya grupları, yahoogroups, googlegroups) olanlardan tüm üyelerine "bir sayfa tanıtım mesajı (sitemizi anlatan)" göndermelerini istesem, talep olur mu sizce? üye sayısına göre de ücret teklif ederim! daha adil olur..
7- ikinci soru: siz olsanız linkinizi 3-4 saat içinde mümkün olduğu kadar çok sayıda sitede yayınlatmak için ne yapardınız? anahtar kelimeleri (tercüme çeviri ingilizce sözlük vb.) nasıl tanıtmaya çalışırdınız?
8- Forumlara üye olarak bir çok foruma girmiştim önceden bu ilanları. Ancak bu işlem hem zaman alıyor hem de bazılarından çıkarılma durumu oluyor. Zamanım fazla olmadığı için binlerce foruma tek tek üye olup her birine bu tür mesajlar bırakmak kolay değil. Zamanımı harcamak yerine paramı harcamayı tercih ediyorum