Uzun vadede memnuniyet için öncelik şirkettir.

Ben her nerede olursa olsun dile getiriyorum...bu işe iş gözü ile bakanlar birleşsin ve şirketleşsin, iş gözüyle bakmayanlar da bir zahmet uzasın.

Adam bana geliyor diyor ki "deneme süresi istiyorum". Yahu kardeşim neyi deneyeceksin sen ? Site yapmayı mı öğreneceksin, sunucu kaynaklarımı kötü bir amaç için mi kullanacaksın, millete spam ya da shell mi satacaksın, enjection mu yapacaksın ? Neyin dememesi ? Oraya koymuşuz referansları gir bak kendimize o kadar güvenmişizki referans olarak alfabetik ilk 150 diye yazmışız. Adam ise haklı kardeşim...güvenemiyor. Hele bir de "ucuz piyasa" torbasından çektiği kur'ada şansı yoksa iyice güvensiz. Çünkü bugüne kadar 3-5 yerde durmuş...bunların 1-2'si "yahu ben bu işten kazanamayacağım bırakıyorum" demiş. Ötekisi "aşık oldum kızarkadaşım istemiyor" demiş bırakmış. Bir başkası "***********" çıkmış. Adam haklı tabii şimdi denemek istiyor.

Arkadaşlar, 2 günlük hevesle bu işe başlayıp ömrü de 3 gün olan o kadar insan var ki. Bu piyasada şirket olmayan, öğrenci vs. o kadar çok tanıdığım var ve birkaçı da gerçekten bu işi hakkıyla yerine getirmeye gayret ediyor. Belki bizler kadar müşterileri yok ama tek kişi öyle bir efor sarfediyorlar ki öyle 3 çalışanınız olsa Türkiye'yi yerinden sallarsınız.

Bu arkadaşlar şirketleşsin. Başka yolu yok. Yoksa bu arkadaşlar da yarın tatmin olmayıp işi bırakacaklar.

Sonra, büyük firma demek ille de iyi demek değil ki ? İyi olup olmadığını kolayca tesbit edebilirsiniz. Sistemlerine üye olun ve ticket sisteminden faydalanın...varsa destek telefonu gecenin bir yarısı arayıp tepki süresi ve tarzını ölçün. Bunlar genelde yeni-eski müşteriye göre değişmez.

Büyük firmaların bir çoğu belli bir standarda bağlı kalarak çalışmaya devam ederler . Bu standard, şirketin personel ve finans stratejistlerinin ortak çalışmasına göre şirket kârlılığını âzamî ve müşteri memnuniyetini olması gereken asgâri düzeyde tutar. Asgâri müşteri memnuniyeti yeterlidir. Zira asgari memnuniyet, bilinçli müşterinin sadece hakkı olduğunu bildiği memnuniyettir ve onu alması yeterlidir. Bugün için bir barınma hizmetinde garanti edilen hizmet zamanı (uptime), teknik destek taleplerine makul sürede cevap, hizmet şartlarında değişiklik teleplerine makul sürede cevap, müşteri ile irtibatta çözümsel etkileşim asgâri memnuniyet gereksinimleridir.

Ne var ki asgâri memnuniyet herkes için yeterli olmayabilir. Örneğin teknik destek masasına gelen "site arkaplanım sizce güzel mi" şeklinde bir soruya istenen cevabın verilmemesi, oranın teknik destek birimi olduğunun belirtilmesi memnuniyetsizlik oluşturabilir. Bu çok basit bir örnektir. Bu örnekte sorulan soruya küçük işletmelerde ve şirket olmayan yerlerde belki daha detaylı cevaplar verilebilir ve sanal bir memnuniyet oluşturulabilir. Ancak işletme büyüdükçe değişen ihtiyçlar ile bu çıta olması gereken seviyeye gelecektir.

Esasında konu hakkında çok daha detaylı şeyler söylemek isterim ancak yazılar uzadıkça okunabilirliğini yitiriyor. Belki başka bir başlıkta buna değinirim.

Neticeten söylemek istediğim şey şu ki, memnuniyet kriterlerimizi olması gerektiği şekilde belirlemeli ve bunları da sonuna kadar istemeliyiz.