Selamlar

Borsanın kapanma ihtimalinden ziyade, elindeki varlığın ne olduğunu da bilmek önemli. USDT, Tether şirketinin çıkardığı bir stablecoin. Değeri 1 dolara sabit kalmaya çalışıyor. Ama banka mevduatı değil. Şirketin rezervlerine, mali durumuna ve geri ödeme sistemine bağlı. Tether şirketi (altını çizdim) ciddi bir sorun yaşarsa, elindeki USDT’nin otomatik olarak devlet tarafından 1 dolardan ödeneceğini varsayamazsın.


Stablecoin kullanmak zorundaysan USDC’yi tercih etmek daha mantıklı olabilir. Circle (USDC'zi basan şirket) rezervlerini haftalık açıklıyor ve ayda bir bağımsız güvence raporu yayımlıyor; Tether’in raporları ise daha seyrek. Bu nedenle USDC şeffaflık açısından daha iyi görünüyor. Ama USDC de özel bir şirketin çıkardığı stablecoin, risksiz veya devlet güvenceli değil.

Bu olaylarla ilgili amerikada bir kanun geçti, GENIUS Act ancak uygulama takvimi şu an Ocak 2027 olarak bekleniyor. Yine de bu, USDT veya USDC’nin devlet garantili olduğu anlamına gelmiyor.

Diğer önemli bir konuya gelirsek, doların kendisi zamanla enflasyon nedeniyle satın alma gücü kaybediyor. On yıl önceki 100 dolarla bugün aynı miktarda şey alamazsın. Yani doları nakitte tutmak, TL’ye karşı kur riskini azaltabilir ama birikiminin satın alma gücünü kesin olarak korumaz.


Kısacası, hiçbir seçenek için “zarar ihtimali yok” denemez. Ev veya arsa gibi yatırımlar da risksiz değil; satması zor olabilir, masraf çıkarabilir veya değeri düşebilir. USDT ya da USDC’yi yıllarca tek birikim aracı olarak tutmadan önce bu riskleri ve alternatifleri karşılaştırmakta fayda var.

Yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte 10 yıl gibi uzun bir süre paranı USDT/USDC gibi finansal enstrümanlarda tutmaz, bunun yerine yatırım olayını düşünürdüm. Lütfen sadece burada yazılanlarla gidip USDT falan alıp birikim yapmayın, paranızı kısa dönem biriktirirken bir yandan da finansal okur yazarlık edinin.