Ezberlenmesi gereken önemli parolalarda, örneğin parola yöneticisinde, passphrase kullanmanız önerilir. Parola cümlesi, rastgele seçilmiş kelimelerden oluşan uzun bir paroladır. Örneğin: bitki-pabuc-bombe2-kaykay-iguana-aziz
F9#vL7nK2$mPq8*wX gibi karmaşık parolalar da güçlü olabilir, ama bunları ezberlemek zordur. Parola cümleleri ise ilk bakışta anlamsız görünse de bir hikâyeyle akılda tutulabilir. Yukarıdaki örneği şöyle hatırlayabiliriz:
Bir bitkinin yanında bir pabuç vardı. Pabucun bombeli, yani kabarık kısmında 2 yazıyordu. Pabuç bir kaykay gibiydi ve üzerinde bir iguana kayıyordu. Bu iguana da bir azizdi.
Kendi oluşturacağınız parola cümlesinin hikâyesini bu şekilde kafanızda canlandırabilirsiniz. Ezberleyene kadar parolanızı bir kâğıda yazıp güvenli bir yerde tutabilirsiniz.
Benim hazırladığım araca gelirsek: Şimdiye kadar İngilizce passphrase kullanıyordum. Türkçe kelimelerle hatırlamanın daha kolay olacağını düşünerek
8192 kelimelik bir Türkçe liste hazırladım. Sonra yapay zekâ yardımıyla bu liste içindeki daha tanıdık kelimeleri seçtim ve hatırlamayı kolaylaştırmak için emoji ipuçları ekledim.
Parolalar cihazınızda oluşturuluyor, sunucuya gönderilmiyor. Sayfa yüklendikten sonra araç internet bağlantısı olmadan da çalışıyor.
🎲
Türkçe Parola Cümlesi (Passphrase) Oluşturucuyu deneyin