soylenmezsmt adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yanıtınız için teşekkür ediyorum, ek bir sorum daha olacaktı zarar göstermeyi nasıl yapabiliyorlar?
Zarar göstermeleri için alınmış malın faturasını işlemeleri gerekmiyor mu yoksa farklı bir durum mu bulunuyor?
Genelde faturasız mal sattıkları için stokta hep mal görünür. Dolayısı ile satamadim elimde kaldı mantığı ile zarar yazılır. Devlet stok takibi yapmadığı yapamayacagi için şirket sene sonunda malın değerini 1 milyonsa 3 milyon gösterir ve otomatik olarak kar düşer. Piyasada naylon fatura dedikleri mevzusu ayrıca. KDV den düşmek stokta mal göstermek için firmalardan belli bir yüzde ile evrak satın alır ve bunu muhasebelestirir. Başıma gelen bir olayı anlatayım. 20 sene önce muhasebe bürosunda çalışıyorum. İşletmenin KDV ödemesi çıkıyor. Musavire ben ödeyemem uydur bir şekilde dedi. Ne yaptık biliyormusun 😂 bir kağıda yazdı mal alım tutarı hatırlamıyorum ama KDV ödemeyecek şekilde ayarları. Al bunu mal alım diye isle dedi ve deftere kayıt ettik adam KDV ödemedi. Şimdi sistemler daha otomatik tâbi kolay kolay uyduramazsin ama piyasada hala naylon fatura dönüyor

Vergi aldığın mal ve giderlerdeki KDV ile sattigin malın vergisi arasındaki fark üzerinden ödenir. Kar veya zarar yaptığın tüm yasal harcamalar ile gelirler arasindaki farktan Doğar. Sen fatura uydurarak dışarıdan satın alarak gider gösterirsin böylece gerçekte olmayan bir mala para Ödemiş gibi göstererek hem kasani hem vergini azaltirsin. Alim yapmış gibi gorundugun için kasanda para yok. Malda satmiyor görünüyorsun fatura kesmedigon için ama açıktan parayı aldın. Bu durumda ne oldu sen mal aldın ama satamadin. Ama kıra işçilik ve diğer giderlerde bulunduğun için zarar ettim. Sermayenden tukettin. O yüzden vergide çıkmadı. Bu şekilde düşün. Mesela cade üstünde bir dönerci günde abartısız 500 döner satıyor en az. 200 liradan desen 100 bin yapar. Bu adam ayda 3 milyon kazanıyor. Ama hiçbiri fiş fatura kesmiyor. Dolayısı ile kazanmıyor görünüyor ve yıllık komik rakamlarla vergi ödüyor.

Kısacası devlet ne zaman kagit parayı kaldirir o zaman kimse vergi kaciramaz. Pos tan çektiği an siateme düşüyor. Kağıt para tedavülden kalkması dileğiyle