Hocam o kriterlerle (iyi eğitim, çalışarak masraf çıkarmak, sonra yurt dışında yüksek lisans) ben olsam şu seçeneklere bakardım:1) İtalya: Bence senin için en mantıklısı. Devlet üniversitelerinde okul ücreti aile gelirine göre hesaplanıyor, gelir düşükse çok az ödüyorsun. Üstüne bölgesel öğrenci bursları (DSU) var: Aile geliri şartını tutarsan yurt, yemek ve yıllık burs veriyorlar, yabancı öğrenciler de başvurabiliyor. Padova'nın İngilizce "Psychological Science" lisansı var, psikolojide Avrupa'da adı iyi bilinen bir okul. Giriş için başvuru ve sınav takvimi oluyor, okulun sitesinden kontrol et.2) Macaristan: Budapeşte'deki ELTE psikolojide köklü bir okul, İngilizce programı da var. Asıl önemlisi Macaristan devletinin Stipendium Hungaricum bursu. Okul ücreti alınmıyor, aylık burs ve yurt desteği veriyorlar, Türkiye de anlaşmalı ülkeler arasında. Başvurular genelde Ocak ortasında kapanıyor, bunu kaçırma.3) Hollanda: Psikoloji eğitimi çok iyi, İngilizce program da çok. Ama AB dışından olduğumuz için ücretler yüksek ve çalışma izni kısıtlı, çalışarak masraf çıkarmak zor. Ancak burs bulursan düşün.Almanya'da devlet üniversiteleri ücretsiz ama psikoloji lisansı neredeyse hep Almanca ve çok rekabetli. Yüksek lisansta Almanya daha kolay bir seçenek olur.Birkaç pratik not:- İngilizce sınavına (IELTS/TOEFL) şimdiden çalış, iyi programlar yüksek puan istiyor ve burslarda da avantaj oluyor.- Öğrenciyken yarı zamanlı çalışmak her yerde var ama saat sınırı ülkeye göre değişiyor. İlk yılı dil ve ders yüküyle geçireceğin için masrafı tamamen işe bağlama, burs önemli.- Avrupa'da okuduğun lisans (AKTS kredili) Avrupa'daki yüksek lisans başvurularında direkt geçiyor, uluslararası çalışma hedefin için iyi bir başlangıç olur.Benim sıralamam: Önce Stipendium Hungaricum ve İtalya DSU bursları için takvim çıkar, ikisine de başvur. Hangisi çıkarsa ona göre karar ver.