Yazılımcı var, yazılımcı var! Birisi olsun bitsin, 'çalışıyorsa dokunma'cı. Diğeri 'acaba şunu değiştirsem daha mı iyi çalışır'cı.

Yani birisi çalışan koda dokunmaz, korkar. Bir diğeri de "CPU'ya ek yük binmesin, daha az RAM kullansın, tabii kodum daha az okunabilir olacak ama çalıştığı kaynakta daha az tüketime sebep olacak, böylece daha hızlı, daha az kaynak tüketen bir yazılım sunabileceğim" diyen yazılımcı.

Hangisi daha değerli? Okunabilirliği, belki ekip geliştirmesine ek yük bindirmeyi riske atıp kullanılabilirliği ve performansa odaklanan mı? Yoksa çalışıyorsa, kolay okunuyorsa dokunma diyen mi?

Şimdi LLM'ler ile gayet iyi işler çıkıyor gibi görünüyor. Normalde geliştirmenin yıllar sürebileceği kapsamlı projeler LLM'ler sayesinde bir hafta içinde geliştirilebiliyor. Buraya kadar tamam.

Ama hızlı giden atın boku seyrek düşer.

O yapay zekaya karşı, onu istemeyen, onu kullanmayan yazılımcı niye kullanmıyor ve kullanmak istemiyor? Bunu bir düşün.

Çünkü güvenmiyor, kendim yapmam gerek, her şeyini düşünerek sisteme en uygun şekilde ve en az kaynakla yapabilmem gerek diyor. Bu çok değerli, çok önemli.

iPhone şu anda Samsung'tan daha ucuz. Neden sence? Aynı işi daha az kaynakla yapabilen bir yazılıma sahipler. Bu nedenle artan RAM fiyatlarından daha az etkilendiler.

Bundan 12 yıl önce web sitelerimi 512 MB sunucuda çalıştırırdım. Şu an web sitelerimi 512 MB sunucuya koysam yine çalışmaya devam edebilir. Çünkü ben ürün değil, sistem tasarlıyorum.

Zamanın gerektirdiğine uyabilirsiniz. 5 sene öncesinin web siteleri daha stabildi, daha akıcıydı. Ama daha da ileri gitmemiz gerekirken, yapay zeka bizden estetiğimizi aldı. Artık tüm web sitelerimiz aynı fabrikadan çıkmış gibi.

LLM'lere karşı değiliz. Sadece kendimiz yapabiliyorken, henüz geliştirme yeteneğimiz körelmemişken bu özelliklerimizle yaşamak istiyoruz.

Bir de yapay zekaya balon demeyin diyorsunuz. Biz sizin düşüncelerinizi anlıyor, onlara saygı duyuyoruz. Tam tersine kendi düşüncelerimizi söylüyoruz. Herkesin düşüncesi farklı.

Yapay zekayla balondur.