Tepkili olanlar, itiraz edenlerin yapısı
Osmanlı'nın ekonomik olarak çökmesine neden olan kişilerin yapısıyla aynı.
Sanayi devrimi, ticaret yollarının deniz aşırı yapılabilmeye başlandığı dönem seri üretim (fabrikasyon) işine geçildiği zaman bugün bu kavramlara tepki gösterenler o gün o kavramlara tepki gösterdiler.
Osmanlı'da 1 halı 10 kişi tarafından 1 ayda örülüyordu.
Sanayi devrimini yakalayan ülkelerde 1 halı 1 kişi tarafından 1 günde örülmeye başlandı.
Osmanlıda halının satış fiyatı 100 akçe ise
Sanayi devrimini yakalayan ülkelerde halının satış fiyatı ise 10 akçeydi.
Osmanlı içindeki bu yapı okyanusları aşmak yeni pazar yerlerine ulaşma çaba ve gayreti yoktu.
Seri üretimci ülkeler ise dünyanın dört bir yanını pazar haline getirdiler.
Peki bunlar olurken bu yapıdakiler ne diyordu biliyor musunuz?
O halılar el yapımı gibi olmaz. Bunca insan işsiz mi kalsın. O makineler birer balon. O makineler iyi iş çıkaramaz...
Gibi gibi yani bu olayı anlatmakta istediğim amaç tepkili olanlar AI balon diyenler, o olmaz şu olmaz diyenler 3 4 sene içerisinde tamamen bu sektörden kopmuş bir şekilde başka bir alanda başka bir iş yapmaya çalışıyor olacak.
Ki şu küçük dipnotu vermek isterim.
AI, Vibe Coding olmadan önce oturup belki 1 belki 2 sene bile olsa twitter, instagram kıvamında uygulamalar yazabilir kodlayabilirdim... Peki neden yapmadım? Çünkü işin asıl ekmeği asıl mutfağı kodlamak değil.
İşin asıl mutfağı pazarlamadır, tanıtımdır, reklamdır, kabullendirebilmektir.
AI olsun ya da olmasın sen ne proje kodlarsan kodla müşteriye hitap etmiyorsan reklam sürecini iyi yönetemiyorsan pazarlama kısmında geride kalıyorsan zaten kodu elle yazmışsın ya da vibe coding yapmışsın çok önemli değil.