25+ senedir her turden yazilim gelistirdim, cok da severek yaptigim bir meslek. yaklasik 7-8 aydir tek satir kod yazmadim, calissin hayvan benim yerime.
yalniz sizinle aramizda kucucuk bir fark var, ben bu hayvanin yazdigi kodu okuyup anlayabiliyorum. sacmaladiginda, hata yaptiginda, kurguladigi yapi sorunlu oldugunda vs.vs. kodu okuyabildigim icin hemen mudahale edip duzelttirebiliyorum.
vibecoder olarak tamamen llm'e guvenip tek prompt ile mobil uygulamalar, erp'ler gelistirme hayali kurup sonucundan mutlu olabilirsiniz ama gercek hayat oyle degil.
kesinlikle tum yapay zeka araclari kullanilmali, sonuna kadar destekliyorum. ama en azindan 1 yazilim dilini tam anlamiyla ogrenirseniz syntax degisse bile hayvanin ne yazdigini anlarsiniz.
cok abes bir ornek olacak, ne demek istedigim umarim yanlis anlasilmaz. herhangi bir yazilim dilini tam anlamiyla ogrenmeden yazilimciyim demek, arapca ogrenmeden arap alfabesi ile gordugu her metni kutsal kabul edip ben seyhim demekten farksiz bence.
bir dil ogrenin, isin mantigini ogrenin, solid kurallarini bilin, object-oriented programing nedir ogrenin, abstract nedir, resapi ile graphql arasindaki farki ogrenin, projede hangi veritabani motorunu kullanmanin mantikli olacagina siz karar verin, sonra da hayvana kurallarinizi dayatip yaz ulan derseniz llm gercek bir nimet.