veinpsyco adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam kısa cevap: yapay zekayla üretildiği için ödeme kesilmiyor, ama seri üretim, birbirinin aynısı videolar için kesiliyor. YouTube'un baktığı şey aracın ne olduğu değil, içeriğin özgün olup olmadığı.
Para kazanma şartı (YPP): 1.000 abone + son 90 günde 10 milyon geçerli Shorts izlenmesi (ya da uzun videolarda 12 ayda 4.000 saat). Shorts geliri reklam havuzundan izlenme payına göre dağıtılıyor; izlenme başına gelir uzun videoya göre düşük, o yüzden kanalı ileride uzun videoya da bağlamak mantıklı.
Reddedilme sebebi olan şeyler:
- Aynı şablon, aynı ses, sadece metni değişen yüzlerce video ("inauthentic / tekrarlayan içerik" politikası; başvuruda en sık ret sebebi bu)
- Başkasının videosunu/filmini kesip üstüne AI seslendirme koymak (telif + yeniden kullanılan içerik)
- Gerçekçi görünen ama sahte olay/kişi içeren videoyu "değiştirilmiş veya sentetik içerik" etiketi olmadan yüklemek (yükleme ekranında işaretlenen kutu)
Kabul edilen yaklaşım: Bir nişe odaklan (ör. tarih bilgisi, ürün karşılaştırma, mini hikâye), metni kendin yaz ya da ciddi şekilde düzenle, AI'ı görsel/ses aracı olarak kullan, her videoda gerçek bir bilgi/fikir ver. Kanal kimliği (aynı karakter, aynı anlatım tarzı) olsun ama içerik tekrar etmesin. Başvuru anında inceleme ekibi son videolara ve en çok izlenenlere bakıyor, oralar "emek verilmiş" görünmeli.
Başlangıç için günde 1-2 kaliteli short, 30 günde hangi konunun tuttuğunu analytics'ten görüp oraya yüklenmek seri üretimden çok daha hızlı sonuç veriyor. Kolay gelsin.
Cevabınız için teşekkürler okudum ve dikkate alacağım.