veinpsyco adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam baktım, teknik altyapı gayet iyi (Car/Offer şeması, model sayfaları, sitemap, sunucu tarafı render hepsi var). Yani "yapı yok" sorunu değil; sorun, aynı aramaya birden çok sayfanın yarışması ve site genelinde sinyalin dağılması. Somut bulgular:
1) Model sayfalarında çakışma (en kritik): "Honda Vezel KKTC" için iki ayrı indekslenebilir sayfa var, ikisi de kendini canonical gösteriyor:
- /marka/honda/vezel → "Honda Vezel KKTC - Satılık 2. El Fiyatları"
- /ikinci-el/kktc/honda/vezel → "KKTC Honda Vezel Fiyatları ve Satılık İlanları"
İkisi de sitemap'te (brands + pseo). Google hangisini göstereceğine karar veremeyince ikisini de geride tutuyor. Her model için tek sayfa seç (bence /marka/honda/vezel), diğerini 301 ile ona yönlendir ya da canonical'ı oraya ver, iç linkleri ve sitemap'i tek URL'ye indir. Bunu tüm marka/model ikilileri için yap; bu tek başına en hızlı sıra getiren adım olur.
2) EN/RU sürümlerinde hreflang yok: Sitemap'te ~4.570 EN + ~4.570 RU sayfa var ama TR sayfalarda da, EN sayfalarda da hreflang etiketi yok. Her sayfaya tr/en/ru + x-default karşılıklarını ekle; yoksa Google bunları aynı içeriğin kopyaları gibi değerlendirip tarama bütçesini oraya harcıyor.
3) Blog ölçeği: 3.616 blog yazısı var. Aynı konuya birden çok yazı (ör. Toyota Hilux fiyatları üzerine 10 yazı, "wiki-toyota" kökünden 21 yazı, sonu rastgele kodlu 41 slug) görünüyor. Google'ın büyük ölçekli/benzer içerik değerlendirmesi site genelini etkiliyor, model sayfaların da bundan pay alıyor. Öneri: aynı konudaki yazıları en iyisinde birleştirip diğerlerini 301'le; trafik almayan ince yazıları noindex yap. Search Console > Sayfalar'da "Tarandı - dizine eklenmedi" sayısına bak, yüksekse bu maddenin sinyalidir.
4) İç link: Anasayfadan model sayfalarına sadece 7 link gidiyor. "Popüler modeller" bloğuyla en çok aranan 20-30 modeli (Vezel, Note, Aqua, C serisi...) anasayfadan ve ilan detaylarından tek seçtiğin URL'ye bağla; ilan sayfasındaki breadcrumb da aynı URL'yi göstersin.
Sıra önerim: 1 → 4 → 2 → 3. 1. ve 4. maddeler 2-4 hafta içinde Search Console'da gösterim artışı olarak görünür. 2006'dan beri yayında olan rakibi domain yaşıyla geçmek zor ama bu çakışmalar giderilince 2-3. sıra gerçekçi. Kolay gelsin.

teşekkürler çıktının tamamını uyguladım