https://teradosya.com/hisseler
buradaki hisselerin hepsi aynı durumda değil. halka açık olan hisselerin halihazırda ne kadarının fon portföylerinde olduğu ve bu hisselerin PD/DD ve F/K değerlerine göre ve diğer mali yapılarına göre ilerideki değerleri değişecektir. normalde olması gereken değerin 100 katına çıkmış ve sonra yarına düşmüş bir hissenin 50 de birine düşmesi de mümkündür fazla ya da daha az düşmesi de mümkündür. Ama burada ismini vermediğim bazı hisseler fırsat veriyorlar ve dip noktadan dönüşlerde kazandıracaklardır.
Bu olayın daha ilginç etkisi şu bence. yine parası olanlar iyi analiz yapıp büyük oynayıp daha tahammüllü olabildikleri için bir de bundan sonra kazanacaklar. fırsatları yakalayacaklar veya ortalık duruluncaya kadar bekleyip yeni manipülasyonlar yapacaklar. Her tahtacı ya da spekülatör manipülatör bu kadar acemi davranmaz. 40 yıldır borsada olup kimsenin ismini bilmediği ve tüm hareketlerini onlarca hesapla yapıp karda yürüyüp izini belli etmeyen tahtacılar var. Dolayısıyla, bu işlerde pişmeden atlayan insanlara üzülsem de bir haksızlık olduğunu düşünemiyorum. yıllık %30 %100 arası kazandıran 30 tane kurumsal ve/veya banka fonuna bölerek parasını yatıran adam niye buradaki zararı karşılasın? buradaki zararı hak etmeyen özellikle küçük yatırımcının çok büyük zarar etmemesinin sağlanacağını düşünüyorum. Bu kişilerin fonunun çok yüksek olduğunu da sanmıyorum. afaki kazanç elde eden ve sistemde kalanların bir kısmından tahsilat ve indirimler alındıktan sonra düşük yatırımı olan 350 400 bin kişinin fonları büyük ölçüde en azından maliyet+enflasyon hesabı ile nemalandırılıp biraz da zaman geçtikten sonra enflasyona yedirilerek ödenecektir.
Ama tüm borsanın ve türk serpaye piyasasının gördüğü zarar daha büyük. son 20 30 yıldaki bu tür olaylar nedeniyle BIST döviz bazında her zaman dalgalı bir seyir izleyerek (belirli aralıklar dışında ve tabi amerikanın başka dinamikleri nedeniyle de) son 10 yılda BIST USD bazında neredeyse hiç getiri elde etmemiş; ama NASDAQ 5x yapmıştır.
Ordaki hisseler için ayrı ayrı detaylar var zaten hocam evet aynı durumda değiller, evet spekülatif işlemler yapmış olabilirler hisselerde , zaten en ufak bi yargıda bulunmamaya çalıştık, sadece bilgi verme amaçlı.