APT adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Size atıfta bulunarak 3 günlük düşünceniz var demiyorum. 15 yıllık mantık geliştirmesini, ister 3 gün, ister 3 yıl harcasanız çözemeyebilirsiniz. Çünkü o mantığı haklı bulacak bir tecrübe yaşamış olmanız gerekiyor, ya da sürekli mimari yapıyorsunuzdur ve bu size belli alanlarda bunların savunulacak şeyler olduğunu kanıtlıyordur. Kimi zaman güvenlik, kimi zaman ekstra tedbir, kimi zaman güçlendirme, kimi zaman farklı gerekçeler daima düşünülür. Zaten bu şekilde olmasa, e-ticaret sitelerini 10-15 günde herkes bir şekilde yazar hale gelirdi. Aynı kitle şu anda akşamdan sabaha ERP yaptım diyor. Yazılım geliştiriyorsunuz, siz söyleyin: Hangi insan evladı, hangi yapay zeka ile, akşamdan sabaha ERP yapabilir? Yerkürede böyle bir yapay zeka yok. Stripe'ın da olayı bu. 3 günlük düşünce değil. Büyük pazarlar ve büyük oyuncular var. Müşterileri arasında ChatGPT, Claude gibi yerlerden tutun, yerküredeki en güçlü isimler var. Çok kısa izah etmek gerekirse, en azından 2 trilyon dolar işlem hacimleri var. 2 trilyon dolar diyorum. Bu rakam Türkiye'nin nominal GDP'sinin üzerinde, PPP'nin ise yarısı. Türkiye bir ülke ve 80 milyondan fazla vatandaşa sahip, ekonomisi 247 ülkeye vurduğunuzda en iyi ekonomilerden biri, ordusu en büyük ordulardan biri, karşılaştırmada karşısında oturan yer ise 8-9 bin çalışanlı bir şirket. Dönen para aynı. Kısaca, siz bu şirketi, bir şirket ya da ödeme sağlayıcısı olarak değil, bir dev olarak düşünmelisiniz, devlere hizmet veren bir dev. Bunu yapmak zorundalar. Stripe Radar tek başına öyle özelliklere sahip ki, oturup incelerken başınız ağrır.
Hocam 15 yıllık şirket olması DX'in berbat olduğu gerçeğini değiştirmez. PHP artık eski PHP değil.
Enum kullanıyoruz, DTO kullanıyoruz. Ben de script yazan birisi değilim. Ama zaten maharet odur ki büyük sistem yazarsınız ama karmaşayı artırmazsınız.
Amacım Stripeyi kötülemek değil. Ki amacım o olsa ne olacak dediğiniz gibi koca şirket. Daha düzenli bir SDK olsaydı mesela şu yaptığımız şey çok daha kısa sürerdi.