8 yaşındaki kızıma, her ne kadar 1980lerin bilgilerini içerse de her evde bulunması gerektiğini düşündüğüm için internetteki bir sahaftan Meydan Larousse ansiklopedi serisini almıştım. 5 gün kadar önce sayfaları karıştırırken ilginç bir mektup buldum. Elime çok kıymetli bir şey almıştım çünkü mektup 1981 yılında, 45 yıl önce yazılmıştı ama ansiklopedi arasında çok iyi korunmuş bunca yıl. Benimle beraber, tabi ki Dora çok heyecanlandı çünkü ona göre elindeki kağıt çok yaşlıydı!

İçeriğini okuduğumda; Zamanın genç kızı Erzincan askeriyesinde Veteriner Albay olan eniştesine, bir arkadaşının oraya askerliğinin çıktığından, biraz çekingen olduğu için ona kanat gerip, yardımcı olmasını söylüyordu.. Aklımda kalan ve tebessüm ettiğim şey; cuma günü 15.30'da eniştesinden arama beklediği için, telefonun başında beklemiş ama aramamış.

İlk yaptığım şey mektubun alıcısı olan enişteyi aramak oldu, mektup ona ulaşmadıysa eğer, ona iletebilmek için. Ne yazık ki 2 gün sonra aldığım sonuç, üzdü. 2015 yılında vefat etmiş.

İnternet ayak izi eskileri bile çok iyi tutmuş çünkü veterinerliği ile ilgili doktora tezlerine bile ulaştım.

Sonraki durak; mektubu yazan hanımefendi oldu ama ona ulaşmak daha zordu çünkü evlilik sebebi ile muhtemelen soyadı değişmişti.
Yazar olacağını düşündüğüm birisine yazdım fakat dönüş alamadım. O sırada oğlunu buldum! Sosyal medyadan kurduğumuz iletişimin ardından yazarında bu kişinin kuzeni olduğunu öğrenmiş oldum.

Oğlu bir hastanede prof. dr. olarak çalışıyor
Mektubun yazarı ise gerçek bir yazar olmuş, niyetim kitaplarını okumak.

Şu an tek hedefim Erzincan'a askerliği yapmaya giden kişiyi bulmak. Mektupta yazdığı kişiyi hanımefendi hatırlamıyor ama isim olduğu için ben şimdilik bulduğumu düşünüyorum, kişiden cevap gelirse mektubun bütün kişilerini tamamlamış olacağım.

Mektubu da babasından bir hatıra olduğu için oğlu benden istedi, inşallah yarın bir kopyasını aldıktan sonra kargolayacağım.

Hanımefendi de benimle konuşmak istediğini söyleyerek telefon numaramı aldı, bakalım ararsa benden çok Dora onunla konuşmayı çok istiyor. Kafasında neler var, bilmiyorum.

Ama gerçek şu ki gerçekten söz uçarken yazı kalıyormuş.