Merhaba hocam hayırlı forumlar dilerim.Bence asıl mesele yapay zekânın hangi meslekleri yok edeceğinden ziyade, hangi işleri ve becerileri değersizleştireceği. Geçmişte de benzer dönüşümler yaşandı; makine bazı işleri ortadan kaldırırken başka iş alanları ve yeni uzmanlıklar ortaya çıkardı.
Yazılım tarafında da bence benzer bir süreç olacak. Basit kod yazmak, CRUD işlemleri, temel frontend geliştirme, test senaryoları gibi tekrarlanabilir işler giderek daha fazla AI tarafından yapılabilir hale gelecek. Fakat burada yazılım mühendisliğinin tamamının ortadan kalkacağını düşünmek yerine, “kod yazabilen kişi” ile “problemi doğru tanımlayıp AI’ı kullanarak çözüm üretebilen kişi” arasındaki farkın büyüyeceğini düşünüyorum.
Hatta gelecekte belki de en değerli kişiler doğrudan en hızlı kod yazanlar değil; doğru mimariyi kurabilen, güvenlik ve performans problemlerini öngörebilen, iş ihtiyacını anlayabilen ve AI’ın ürettiği çıktıyı denetleyebilen kişiler olacak.
Bana göre burada kritik nokta “AI ile rekabet etmek” değil, AI kullanabilen bir profesyonel haline gelmek. Çünkü geçmişte hesap makinesi matematikçiyi, Excel muhasebeciyi veya otomasyon bazı üretim çalışanlarını tamamen ortadan kaldırmadı; işin niteliğini değiştirdi. AI dönüşümünün de benzer şekilde bazı pozisyonları azaltıp bazı yeni uzmanlıkları ortaya çıkarması oldukça mümkün.
Asıl merak ettiğim şey ise şu: AI’ın ürettiği kodu denetlemenin maliyeti, o kodu sıfırdan yazmanın maliyetinden daha düşük olduğu sürece bu dönüşüm çok hızlı ilerleyecek. Peki bir noktadan sonra “AI tarafından üretilen yazılımı denetleyen insan” ihtiyacı da ne kadar azalacak? Bence tartışmanın en ilginç kısmı burası.