hocam hala yazıyorsunuz anlamadınız diye. ben de size aynısını yazıyorum kısır döngüye girdi iş

paranın zaman değeri var kim altını verip 6000 tl değerle taksit yapar tabii ki 6800 tl alacak kuyumcu.
ayrıca adam taksitle alacak altını peşin alacak diyorsunuz, ya anlamıyor musunuz hocam? niye kuyumcu güvensin altını teslim etsin.
böyle bir şey ancak kredi kartı ile olur, orada da yine bir vade farkı olur taksitlendirmede ama bankanın şartları farklı olduğu için ya bir kampanya vs olur ya da vade farkı az olur biraz, ama ortada bir nimet külfet dengesi olur.
satın alan kişi beklemek istemez diyorsunuz, beklemesin hocam zaten versin parasını peşin alsın. kuyumcu burada adamdan taksitleri almaya başladığı anda altını alıp kasasına koyuyor bunu varsayıyoruz, eğer ki kuyumcu altını alıp emanete koymuyor da tl leri biriktirip sadece 4 ay sonra altını teslim etmeyi söz veriyorsa zaten o zaman da kuyumcu adamın parasını kullanmış olur.
ben bu önerdiğim şeyi çok güzel sistem herkes buna geçsin diye söylemedim, işin mantığına göre ancak böyle olabilir dedim.
şu anda ya kuyumcu kartla satıyor kişi gidip altını başka yerde bozduruyor (tabi direkt geri alan da var ve bu işte kart tefeciliğine giriyor ve suç) ya da kuyumcu vadeli altın satıyorum diye altını peşin satıp enflasyondan daha fazla bir faizle vadelendiriyorsa da direkt tefecilik yapıyor.
lütfen benim yazdığım şeye kim ister vs diye cevap vermeyin, bana ne kim isterse istesin, ben bir şey önermiyorum işin matematiğini ve finans matematiği mantığını ortaya koyuyorum. benim yazdığım şeyin eleştirilecek bir tarafı yok hocam, mantığın matematiğin neyini eleştiriyorsunuz karşı çıkıyorsunuz? kişi bunu istemiyor mu yapmasın o zaman yani, bana ne. yapmak istiyorsa aslında tefeciden para almaya çalışıyordur, kuyumcu da kendi cebinden finanse edip de vadeli satıyorum ayağına taksitleri çok yüksek alıyorsa o zaman tefecilik yapıyordur. bu kadar basit
Hocam bence siz benim demek istediğimi anlamamışsınız.
Adam 6 bin TL olan altını 6800'e 4 ay vadeli verecek ise o altını anlaşma yapıldığı gün köşeye ayırması lazım, haliyle parasını bile alamadığı bir kıymetli madene cebinden 6 bin TL bağlayacak. Güncel durumlardan kaynaklı o adam 6800 TL ödeyip bitirirken kuyumcu her ay enflasyon farkından taksitlerden zarar ettiği gibi, muhtemelen elinden altın çıkarırken de piyasa değeri yükselmiş olacağından dolayı zarar edecek.
Yani dediğinizin hiç bir mantığı yok, elektronik eşya değil ki vade bittiğinde teslim etsin.
Bu dediğiniz kıymetli madenlerde hiç bir şekilde sökmez yani.
Ayrıca insanlar zaten malı erkenden elde etmek için vadeli alım yapar, amacı birikim ise 800 TL vade farkı ödemek yerine, altının sabit fiyatlı bir endekste kaldığı seneryoda 30 TL makas aralığı fazla ödeyip bankada aydan aya ayrırır biriktirir, 4 ayın sonunda kuyumcuya nazaran çok ufak bir farkla altın hesabından 1 gr altın çekebilir zaten.
Burda kuyumcu arkadaşın demek istediği insanlar genelde kartlarını nakite çevirmek için vadeli altın alıp bozduruyor, haliyle kuyumcu arkadaş da satışlarını arttırmış oluyor. Postan çektiğinde kart komisyonu ve vade farkı müşteriden alınıyor, kuyumcu da vlör yok ise aynı gün sattığı malın parasını alıyor olay bundan ibaret
Bu bahsettiğiniz gerçekten bu olabilecek bir seneryo değil. Puanları tavan olan esnaflar bile çekle ancak alüminyum en fazla sarı alabiliyor, bakırı bile düşük vadeli çekle kolay kolay vermiyorlar.