hakanbey58 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
RAM konusunda haklısın fiyatlar yapay zeka yüzünden ciddi arttı buna bir şey demiyorum. Ama 7 kat artışın bir kısmı kur farkı. Dolar bazında bakarsan 3 kat civarı. Bir de bu arz talep meselesi. Pandemide maske bulunmuyordu bulsan da altın fiyatına satıyorlardı hatırlarsın. Üretim artınca her köşede ucuza satılır oldu. 2020-2021'de kripto yüzünden ekran kartları da katlanmıştı, kripto çökünce dolar bazında fiyatlar düştü. Türkiye'de hala pahalı olmasının sebebi de kur ve vergiler, onu yapay zekaya bağlamamak lazım. Şu an RAM üreticileri rekor kar ediyor ve yatırım yapıyor bu kıtlık sonsuza kadar sürecek değil yani. Bir de şuna takıldım hem şirketler binlerce kişiyi işten çıkarıyor diyorsun hem de yapay zeka insandan pahalı diyorsun. İkisi aynı anda nasıl olacak? Yapay zeka insandan pahalı olsa kimse insanları çıkarıp yerine onu koymaz.

Balon konusunda kısmen hak veriyorum. Değerlemeler şişkin olabilir bazı şirketler batadabilir. Ama balonun patlaması teknolojinin çöp olduğu anlamına gelmiyor. 1840'larda İngiltere'de demiryolu çılgınlığı vardı. Herkes demiryolu şirketlerine para yatırdı sonra balon patladı bir sürü şirket battı insanlar servetini kaybetti. Ama demiryolları bitmedi sonraki 100 yıl boyunca dünyanın en önemli ulaşım ağı oldu. Yani yatırımcı batabilir ama teknoloji kalır.

En düşük paket 5 bin dolar olacak kısmı da bana pek mantıklı gelmedi açıkçası. Token fiyatları her yıl düşerken ve açık kaynak modelleri kendi bilgisayarında bile çalıştırabilirken bu nasıl olacak? Kısacası riskleri konuşalım tabi ben de her şey toz pembe demiyorum. Ama "durum ortada bir yolunu bulamazlar" demek için elimizde yeterli veri yok. Gördüğümüz kadarıyla maliyet düşüyor, gelir büyüyor.
Aslında postu üstünkörü attım. Normalde yazdığım çoğu şey resmi kaynaklarla kanıtlı. sadece birkaç dakika googledan araştırma yapmak gerekiyor. Bahsettiğim aslında yapay zeka komle yok olacak değil. Çoğu firma zarar edip fiyatların bir firmanın tekeline geçince ciddi oranda artması.

İnsandan daha pahalı deme sebebim ise her koşul için değil aslında. Bazı firmaların 1 yıl için koyduğu yapay zeka limiti 4 ayda bitip insan fiyatını geçmişti. detayları googledan bakabilirsiniz. Resmi açıklamalara göre ise 5 bin dolar maliyet çok küçük. claude 8 bin dolar openai 14 bin dolar maliyet bildirmişti. detayları araştırabilirsiniz ben üstünkörü bir post açtım sadece