Merhabalar ,Geçmiş olsun.Bir iş güvenliği uzmanı olarak, anlattığınız olay iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirildiğinde, öncelikle kazanın meydana gelmesindeki nedenlerin ve tarafların kusur durumlarının bilirkişi incelemesiyle ortaya konulması gerekir.
CNC operatörü olarak çalışan bir kişinin, normal görevinden farklı olarak tır yükleme işinde görevlendirilmesi halinde işverenin bu işe özgü riskleri değerlendirmesi; çalışana yapacağı işle ilgili gerekli bilgi, eğitim ve talimatları vermesi ve güvenli çalışma koşullarını sağlaması gerekir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.
Burada özellikle tır dorsesinden düşme olayının nasıl gerçekleştiği önemlidir. Yükleme işleminin nasıl yapılması gerektiği, dorsenin üzerine çıkmanın gerekli olup olmadığı, düşmeye karşı toplu korunma tedbirlerinin bulunup bulunmadığı, güvenli erişim imkânı sağlanıp sağlanmadığı, risk değerlendirmesinde bu faaliyetin ele alınıp alınmadığı ve çalışana bu işe ilişkin eğitim/talimat verilip verilmediği bilirkişi tarafından değerlendirilmesi gereken başlıca hususlardır.
KKD konusu da önemlidir ancak olay yalnızca “emniyet kemeri verilmedi” şeklinde değerlendirilmemelidir. İSG'de öncelik tehlikeyi ortadan kaldırmak ve toplu korunma tedbirlerini uygulamaktır. Çalışanın düşebileceği bir ortam mevcutsa öncelikle güvenli çalışma yöntemi, uygun platform, erişim sistemi, korkuluk veya benzeri teknik tedbirlerin değerlendirilmesi; gerekli olduğu durumda uygun kişisel koruyucu donanımların da sağlanması gerekir.
Merhaba hocam öncelikle mesajınız için teşekkür ederim.
Üzerimde koruyucu ekipman olarak sadece ise girişte verilen ayakkabı vardı.
Dosya savcılıkta bilinçli taksirle yaralamaktan dosya açıldı sorumlu 2 müdür hakkında.
ve söylediğiniz gibi bilirkişi raporu istendi. Genel olarak dosyayı değerlendirdiğimizde sizce isg uzmanı bana ne kadar karşı tarafa ne kusur verebilir ?