Selamlar,
Claude Code kullanırken 5 saatlik limitin nerede olduğunu görmek için sürekli /usage yazmaktan sıkıldım. macOS'ta Usagebar diye bir menü çubuğu uygulaması var, Windows'ta muadili yoktu. Ben de yaptım, açık kaynak paylaşıyorum.
GitHub:
https://github.com/hsnsdt/usagebar
İndir (v0.1.0):
https://github.com/hsnsdt/usagebar/releases/tag/v0.1.2
Türkçe README:
https://github.com/hsnsdt/usagebar/b...n/README.tr.md
Ne yapıyor?
- Sistem tepsisinde renk kodlu bir halka ikon: 5 saatlik pencerenin doluluğu (yeşil / sarı / turuncu / kırmızı). Tooltip'te iki pencere birden.
- İkona tıklayınca açılan panelde: 5 saatlik pencere için halka gösterge, canlı geri sayım ve tempo yorumu ("tempon iyi", "çok hızlı gidiyorsun"), haftalık limit, kalan context (hangi proje ve model olduğuyla birlikte), son 7 günün günlük token grafiği ve düne göre değişim okları.
- Bar ve halka üstündeki küçük çizgi "şu an olman gereken yer": doluluk çizginin solundaysa rahatsın.
- Bildirimler: 5 saatlik pencere %50 / %75 / %90, haftalık %80 / %95, context 20K altına inince. Her eşik pencere başına bir kez, spam yok.
- Türkçe ve İngilizce, sistem dilini takip ediyor. Koyu ve açık tema.
- Windows ile başlıyor, arka planda duruyor. Boşta ~35 MB RAM, sıfıra yakın CPU. Installer 2.5 MB.
Nasıl çalışıyor?
Ayrı bir giriş istemiyor. Claude Code'un kendi oturumunu (~/.claude/.credentials.json) salt okunur açıp Anthropic'in usage endpoint'ine soruyor, /usage komutunun gördüğü veriyi görüyor. Context ve günlük istatistikler ise ~/.claude/projects altındaki transcript dosyalarından yerel olarak hesaplanıyor, internet gerekmiyor.
Güvenlik konusunda net olayım
Token okuyan bir uygulamaya şüpheyle bakmak doğru refleks. O yüzden:
- Token yalnızca api.anthropic.com adresine gidiyor, başka hiçbir ağ isteği yok. Wireshark ile bakabilirsiniz.
- Credential dosyasına asla yazılmıyor, token yenileme Claude Code'da kalıyor.
- Telemetri, analytics, "kaç kişi kullanıyor" sayacı yok. Hiçbir şey eve sinyal göndermiyor.
- Kod küçük ve tamamen açık. Release'ler benim bilgisayarımda değil, GitHub Actions'ta herkese açık kaynaktan derleniyor; her release'te SHA256 hash'leri var.
- Installer kod imzalı değil (sertifika ücretli). İlk çalıştırmada SmartScreen "Windows PC'nizi korudu" der; "Daha fazla bilgi → Yine de çalıştır". Bu uyarı eksik sertifikayla ilgili, içerikle değil. İstemeyen için kurulumsuz portable exe de var.
Notlar
- Windows 11 yeni tepsi ikonlarını taşma menüsüne (^) saklıyor, görünür olsun istiyorsanız ikonu görev çubuğuna sürükleyin.
- Access token yaklaşık bir saatte doluyor ve sadece Claude Code çalışırken yenileniyor. Uzun süre Claude Code açmadıysanız "token süresi dolmuş" görürsünüz; terminalde bir kez claude yazmak yeterli.
- 1M context'li modellerde ayarlardan "kullanılabilir context" değerini yükseltmek gerekiyor, varsayılan 155K.
- Kullanılan usage endpoint'i resmi değil, topluluk keşfi; Anthropic bir gün kapatırsa uygulama çökmüyor ama API kısmı çalışmaz.
Stack: Tauri v2 + Rust + React. Geliştirmede Claude Code'u yoğun kullandım, o kısmı da gizlemiyorum; kod açık, isteyen inceler.
Hata bulursanız GitHub'da issue açın, istek ve fikirlere açığım. Beğenirseniz bir star iyi gelir.