ben bir süredir hermes'i aktif kullanıyorum. bence burada codex ile hermes biraz farklı katmanlarda değerlendirilmeli.
hermes kendi başına bir dil modeli değil, bir agent altyapısı. içine codex dahil farklı modelleri bağlayabiliyorsunuz. claude, gemini, glm, deepseek, openrouter modelleri vs. kullanılabiliyor. hatta hermes'in kendi model seçiminde doğrudan openai codex desteği de var.
o yüzden "codex mi hermes mi daha zeki?" yerine bence "hermes'i hangi modelle kullanıyorsunuz ve codex'in agent deneyimine göre nasıl?" sorusu daha doğru.
benim kullanımımda hermes'i sadece kod yazdırmak için kullanmıyorum. sunucuda sürekli çalışan bir agent olarak kurdum. telegram üzerinden konuşuyorum; gerektiğinde terminal kullanıyor, repoları inceliyor, dosyalarda değişiklik yapıyor, teknik seo kontrolleri gerçekleştiriyor, deploy süreçlerine yardımcı oluyor, web'de araştırma yapıyor, belirli işleri zamanlayabiliyor ve kendi skill'lerini kullanabiliyor.
aynı agent içinde ihtiyaca göre farklı modeller de kullanabiliyorum. yani basit bir işi ucuz/hızlı bir modele, daha zor bir işi daha güçlü bir modele yaptırmak mümkün. bu açıdan benim için asıl değer sadece "hangi model daha zeki?" kısmında değil; modelin etrafında kalıcı bir çalışma ortamı oluşturabilmekte.
mesela hermes + codex kullanıp codex'in yeteneklerini hermes'in memory, skills, cron, telegram, browser, terminal ve diğer agent özellikleriyle birleştirmek de mümkün.
codex'i uzun süredir kullanıp memnunsanız bence bırakmanız gereken bir şey gibi düşünmeyin. hermes daha çok onun yerine geçecek bir model değil, üzerine daha geniş bir agent sistemi kurabileceğiniz başka bir yaklaşım.
Ayrıntılı bilgilendirme için çok teşekkür ederim hocam. Gerçekten aydınlatıcı oldu..