Merhaba,
İşin zor kısmı kod değil, mağaza. Codecanyon'dan hazır sistem kurmak bir-iki günlük iş; asıl vakti ve parayı yiyen, o sistemin Apple ve Google kurallarından geçmesi. Baştan bilmeniz gereken dört nokta:
1) Google Play'de yeni bireysel hesap açacaksanız 14 günlük zorunlu kapalı test var. Kasım 2023'ten beri yeni bireysel geliştirici hesapları, üretime çıkmadan önce en az 12 test kullanıcısıyla kesintisiz 14 gün kapalı test yürütmek zorunda. Kurumsal hesaplarda bu şart yok. Yani "bugün kurduk, yarın yayında" senaryosu bireysel hesapta mümkün değil. Takvime iki hafta ekleyin ya da hesabı şirket adına açın.
2) Apple'ın 4.3 (Spam) maddesi hazır şablonları eler. Codecanyon quiz şablonları App Store'a olduğu gibi çıkıldığında en sık bu maddeden reddedilir: aynısından piyasada çok var. Kendi KPSS sorularınız burada işinize yarar ama arayüzün de şablon demosundan görünür biçimde farklılaşması gerekir. Bu, reddi yedikten sonra değil, başlarken planlanacak bir şey.
3) Premium üyelik satacaksanız iOS'ta kredi kartı/iyzico ile satamazsınız. Apple 3.1.1: uygulama içinde tüketilen dijital içerik In-App Purchase ile satılmak zorunda, komisyon %30 (küçük geliştirici programında %15). Android'de karşılığı Play Billing. Hazır şablonların çoğu web ödeme altyapısıyla gelir ve bu haliyle iOS'ta reddedilir. Fiyatlandırmanızı bu komisyona göre kurun.
4) Kullanıcı hesabı olacaksa uygulama içi hesap silme zorunlu (Apple 5.1.1(v)), ayrıca her iki mağaza da geçerli bir gizlilik politikası URL'si, Google tarafı ayrıca Veri Güvenliği formu ister. Şablonda hesap silme ekranı yoksa eklenmesi gerekir.
Ne yapabilirim: sistemi kurmak, sunucu/veritabanı ve panel ayarlarını yapmak, marka uyarlamasını (isim, logo, renkler) yapmak, her iki mağazaya yayına sokmak ve red gelirse yayına girene kadar döngüyü sürdürmek. Flutter uygulamalarını kendi hesabımdan Google Play'de yayınladım; mağaza tarafı benim işim.
Önce ücretsiz: almayı düşündüğünüz Codecanyon ürününün linkini atın, satın almadan önce yukarıdaki dört maddeye göre inceleyip "bu şablon şu maddeden takılır / takılmaz" diye yazılı geri dönüş vereyim. Karşılığında bir şey istemiyorum. Yanlış şablonu satın almak bu işteki en pahalı hata.
Ücret, devam edersek:
— Kurulum + panel + sunucu/veritabanı + marka uyarlaması: 8.000 TL
— Play + App Store yayın süreci, red döngüleri dahil, yayına girene kadar: 6.000 TL
%50 başlangıçta, %50 uygulama iki mağazada da yayındayken.
Mağaza ücretleri bana değil mağazalara gider ve hesap sizin adınıza olmalı: Apple 99 USD/yıl, Google 25 USD tek seferlik.
Detay için PM atabilirsiniz.
Koray Nar