Aslında Cpanel, Plesk ve DirectAdmin arasındaki temel fark, yaptıkları işten ziyade işleyiş ve yönetim şekilleri. Sonuçta bu panellerin yaptığı şey, zaten işletim sistemi üzerinde kurulu olan servisleri ve yazılımları kullanıcıya bir arayüz üzerinden yönetilebilir hale getirmek.
Örneğin; hosting hesabı aç, hesabı kapat, domain ekle, DNS oluştur, mail hesabı aç/kapat, veritabanı oluştur, PHP sürümünü değiştir, SSL tanımla, yedek al, FTP kullanıcısı oluştur vs. Bunların arka planda karşılığı zaten çeşitli sistem komutları ve servis işlemleri.
Yani panelin kendisi aslında web sunucusu, mail sunucusu, DNS sunucusu veya veritabanı değildir. Bunların yönetimini kolaylaştıran bir orkestrasyon/yönetim katmanıdır.
Cpanel farklı bir mimari ve iş akışı kullanır, Plesk farklı, DirectAdmin farklı; fakat temel mantık aynı yere çıkar: Sunucudaki servisleri ve yüzlerce işlemi tek bir panel üzerinden yönetmek.
Hatta bu yüzden kendi panelini geliştiren birisi için asıl mesele butonları yapmak değil; bu işlemlerin arkasındaki yüzlerce komutu, servis bağımlılığını, güvenliği, kullanıcı/izin yapısını ve hata durumlarını doğru şekilde yönetmek.
Kısacası “panel = sunucu sistemi” gibi düşünmemek lazım. Panel, sistemin üzerine oturan bir yönetim ve otomasyon katmanı. Cpanel, Plesk ve DirectAdmin arasındaki esas fark da büyük ölçüde burada başlıyor.