Sevgili hocalarım, konuyu okuyunca aklıma takildı. Benim de bir projem var, şu an alt yapısını oluşturuyorum. Sitemde yapay zeka botlarını engelleyip engellemeyeceğime karar veremedim. Engellemez ise benim ürettiğim özgün sonuçları yapay zeka kullanıcıya gösterecek ve kullanıcı siteme gelmeyecek, göstermez isem yapay zeka asistanları kaynak göstermeyeceği için oradan gelecek trafiği kaybedeceğim. Sizin fikriniz nedir, sizler ne yapıyorsunuz? Bu arada sitem makale sitesi tarzı değil, çeşitli verileri birleştirip yorumlayıp kullanıcıya sunacak.
Selamlar hocam,
Ben kesinlikle engellemiyorum. Klasik bilgi/makale sitelerinde belki cevabı verip trafiği kesebiliyor ama bizim gibi veri odaklı projelerde durum tam tersi çalışıyor.
Kullanıcı yapay zekaya sorduğunda AI genel bir özet geçiyor ama kaynak olarak seni gösteriyor. Kullanıcı da o verinin aslını, güncel halini ve detayını görmek için linke tıklayıp siteye geliyor. Bugün 12. gün ve Analytics'e doğrudan AI asistanlarından yönlendirme trafiği düşmeye başladı bile.
Trafiği kaptırmamak için botu engellemek yerine sayfayı iyi kurgulamak lazım: Özeti bot okusun, ama arama/filtreleme ve detaylı veriyi sayfada tut. Engellersen bu sefer seni hiç görmez, gider rakibi kaynak gösterir. Bence kesinlikle açık bırakın.
Bunlar benim araştırmalarım tabii ki. İşin ehli arkadaşlar belki işin teknik tarafını daha iyi anlatabilir.
Projenizde başarılar dilerim.