10 gün önce şahıs şirketi açtım , gittim imza ve yoklamamı verdim. 2 gün önce muhasebecimi arayıp programlama ve yazılım üzerine olan faaliyetleri serbest meslek faaliyeti olarak düzenliyoruz maalesef şahıs şirketi açamıyoruz demişler.
Bu durumu şu an düzeltemiyoruz. Bana ne gibi eksileri ya da artıları olur?
Selamlar hocam, vergi dairesinden dilekçe vererek bu durumu düzeltebilirsiniz.
Dilekçe örneği ; Mükellefiyetimiz bünyesinde bireysel mesleki danışmanlık değil; ticari bir organizasyon çerçevesinde yazılım ürünleri geliştirme, web/mobil uygulamalar üretme, lisanslama ve proje bazlı teslim faaliyetleri yürütülmektedir. Faaliyet sermaye ve ticari organizasyon unsurları barındırdığından, mükellefiyet türümüzün Gelir Vergisi Kanunu 37. maddesi uyarınca 'Ticari Kazanç' (İşletme Hesabı Esası) olarak düzeltilmesini talep ederiz. 62.10.00 Bilgisayar programlama faaliyeti olarak ana faaliyetimizi düzeltmenizi talep ederiz.
Serbest meslek olarak dezantajınız
Stopaj (Tevkifat) Yükü tarafında olacaktır
: Yurt içi kurumsal müşterilere veya vergi mükellefi şirketlere fatura (Serbest Meslek Makbuzu) keserken
%20 stopaj kesintisi yapılır. Tahsilatınızın beşte biri peşin vergi olarak kesilir; yıl sonunda gelir verginizden mahsup edilir veya iade istenir, ancak dönemsel nakit akışını yavaşlatır (Bireysel son kullanıcılara veya yurt dışına kesilenlerde stopaj olmaz).