Merhaba değerli R10 ailesi,
Bugün internette YouTube stüdyosu kurmak için kiralık ofis ve dükkan ilanlarına bakıyordum. Ancak istediğim gibi uygun bir yer bulamayınca aklıma farklı bir fikir geldi ve belediyenin taşınmaz ilanlarını incelemeye başladım.
Belediyenin yaklaşık 10 m² büyüklüğünde bir dükkanı yıllık 10.000 TL bedelle, 3 yıllığına kiraya verdiğini gördüm.
Yarın belediyeye gidip şartları ve ihaleyle ilgili detayları öğrenmeyi, uygun olması halinde de dükkanı kiralamayı düşünüyorum.
Küçük bir ilçede yaşadığım için ihalede çok büyük bir rekabet olacağını düşünmüyorum. Ayrıca belediye başkanımızın dijital gelişime ve gençlerin içerik üretmesine önem veren birisi olması da bu fikri biraz daha cazip hale getiriyor.
Dükkanın fotoğrafını yapay zekaya vererek burada nasıl bir YouTube stüdyosu oluşturabileceğimi tasarlattım. Ortaya çıkan tasarım da açıkçası hoşuma gitti. Görseli konuya ekliyorum.
Dükkan kirası dahil yaklaşık 40.000 TL civarında bir kurulum maliyeti hesapladım. Bu bütçenin içerisinde kamera, mikrofon, ses ekipmanları, ışıklandırma, masa ve stüdyo için gerekli diğer ekipmanlar olacak.
Fakat burada biraz fikirlerinize ihtiyacım var.

Sizce böyle bir stüdyo açmak mantıklı mı?

Kendi YouTube kanalım için birkaç farklı içerik fikrim var:
  • Ürün ve işletme inceleme videoları
  • Podcast
  • Kamp ve doğa videoları
  • Eğlence içerikleri
  • İlçedeki ve bölgedeki ilginç yerleri tanıtan videolar
  • Yerel işletmelerle röportajlar
  • Bölgedeki farklı insanlarla söyleşiler
  • Diğer içerik üreticileriyle ortak videolar
Burada en çok kafama takılan konu şu:
Podcast, inceleme, kamp, eğlence gibi farklı içerik türlerini aynı YouTube kanalında paylaşmak algoritma açısından sorun oluşturur mu?
Yoksa başlangıçta tek kanaldan ilerleyip farklı içerikleri deneyerek hangisinin daha fazla ilgi gördüğünü görmek, sonrasında başarılı olan içerik türüne ağırlık vermek daha mı mantıklı?

Bir de stüdyoyu başkalarına kullandırma fikrim var

Bölgede içerik üretmek isteyen yaklaşık 50 kişi olduğunu biliyorum. Ancak çoğunun kaliteli kamera, mikrofon, ışık ve uygun bir çekim ortamına erişimi yok.
Ben de stüdyoyu yalnızca kendi içeriklerim için kullanmak yerine, isteyen içerik üreticilerine çekim başına veya saatlik ücret karşılığında kullandırabilirim diye düşünüyorum.
Örneğin;
Stüdyo + kamera + ışık + mikrofon + çekim alanı = saatlik/çekimlik ücret
şeklinde bir sistem oluşturulabilir.
Böylece bir taraftan kendi YouTube kanalımı büyütmeye çalışırken, diğer taraftan stüdyonun ekipman ve kira gibi giderlerinin bir kısmını karşılayabilirim.
Yıllık kira sadece 10.000 TL olduğu için başlangıç maliyeti açısından bana oldukça cazip geliyor. Ancak sonuçta yaklaşık 40.000 TL'lik ekipman yatırımı yapacağım için başlamadan önce farklı insanların fikirlerini almak istiyorum.

Siz olsanız ne yapardınız?

Özellikle YouTube, içerik üretimi veya stüdyo işletmesi konusunda tecrübeli arkadaşların görüşlerini merak ediyorum.
  1. Bu stüdyo yatırımına sizce girilir mi?
  2. 10 m² bir alan sizce yeterli olur mu?
  3. Farklı içerik türlerini tek YouTube kanalında toplamak doğru bir strateji mi?
  4. Stüdyoyu bölgedeki diğer içerik üreticilerine ücretli kullandırmak sizce iş yapar mı?
  5. 40.000 TL bütçeyle stüdyoyu siz kursanız hangi ekipmanlara öncelik verirdiniz?
  6. Küçük bir ilçede yaşayan bir içerik üreticisi olarak siz hangi içeriklere yönelirdiniz?
  7. Bu fikirde gözden kaçırdığım veya sonradan problem çıkarabilecek bir nokta var mı?
Özellikle daha önce böyle bir işe girip deneyim yaşamış arkadaşların "şunu mutlaka yap" veya "ben olsam şu hatayı yapmazdım" şeklindeki tavsiyeleri benim için çok değerli.
Fikirlerinizi, eleştirilerinizi ve varsa farklı önerilerinizi bekliyorum.
Şimdiden herkese teşekkür ederim. 🙏

Not Kameram ve Bilgisayarım Var.