Merhaba arkadaşlar hep merak etmişimdir ben mesela bir forum sitesi veya bir proje yapıp kullanıma sunduğumda maalesef kullanıcı toplayamadığım için hep başarız oluyorum. Örnek vereyim geçenlerde kurduğum senin.me adlı sosyal paylaşım forumumu açtım arada içerik oluşturuyorum ama sürekli kendim içerik oluşturduğumda bir yere kadar eğlenceli oluyor ve şu anda 1 aydır çalışan siteye trafik akışı veya kayıt olan kullanıcı 2 yada 3 kişi o da rica minnet olarak gelenler. Peki siz böyle bir proje yaptığınızda ne yapıyorsunuz kullanıcıların ilgisini nasıl çekiyorsunuz? Gerçekten merak ettiğimden soruyorum ve bilmiyorum öğrenmek istiyorum. İlgilenen herkese teşekkür ederim.
Karl Marx kitabı:
Kapital (özellikle "Sermayenin Birikimi ve Yoğunlaşması konusu) sorunuzun bilimsel cevabını veriyor aslında. serbest rekabetin doğası gereği zamanla büyük sermayenin küçük sermayeyi yutacağını veya pazar dışına iteceğini anlatır. Dijital mecralarda "sermaye" sadece para değil;
kullanıcı verisi, trafik ve içerik üreticisidir. Büyük platformlar devasa bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu için yeni bir kullanıcının sunduğu değer orada katlanarak artar. Küçük ve yeni bir forum ise bu sermaye birikimine sahip olmadığı için rekabet edemez. Üstelik Günümüz dijital medya teorisyenleri (örneğin Tiziana Terranova gibi Neo-Marksistler), forumlarda veya sosyal ağlarda kullanıcıların ürettiği içerikleri bir tür
"ücretsiz dijital emek" (free labor) olarak tanımlar. Kullanıcılar içerik ürettikçe platform değer kazanır. Sıfırdan kurulan bir forumdaki kullanıcı henüz bu "emeği" karşılıksız sunmaya gönüllü olmaz, çünkü platformda etkileşim (karşılık) yoktur.