NuvexSoft adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba sevgili hocalarım, herkese iyi forumlar dilerim.
Bugün sektörde sıkça karşılaştığım, ve beni gerçekten sinirlendiren hem müşterileri mağdur eden hem de dürüst iş yapan yazılımcıların adını lekeleyen bir konuyu sizlerle istişare etmek istiyorum. Kimsenin ticaretiyle ya da ekmeğiyle oynamak gibi bir niyetim olmadığı için kesinlikle kişi/firma ismi vermeyeceğim. Zaten derdim şahıslar değil, bu iş modelinin normalleştirilmeye çalışılması.
Olay kısaca şu:Sektörde hazır script/yazılım satan bazı geliştiriciler, sistemi müşteriye teslim ediyor. Ancak yazılım kurulduktan hemen sonra en temel fonksiyonlardan biri (örneğin ödeme entegrasyonu / Shopier vb.) ya baştan çalışmıyor ya da sistemsel hatalar veriyor. İşin kötü yanı; ilgili dosyalar tamamen şifreli (ionCube vb.) teslim edildiği için müşteri koda müdahale edip hatayı kendisi de çözemiyor, dışarıdan başka bir yazılımcıya da baktıramıyor.
Müşteri haklı olarak satıcıya gidip "Hocam bu temel özellik çalışmıyor, düzeltir misiniz?" dediğinde ise satıcı, kendi sattığı ayıplı yazılımın hatasını gidermek için adeta yeni bir script parası (2.000 - 3.000 TL gibi fahiş rakamlar) talep ediyor. "İster yaptır, ister bu şekilde kullan" tavrıyla müşteri köşeye sıkıştırılıyor.
Son zamanlarda bana benzer şikayetlerle gelen birden fazla kişi oldu ve bu durum artık münferit bir aksaklıktan çıkıp bir nevi satış stratejisine dönüşmüş gibi görünüyor.
Siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Temel bir entegrasyonun çalışmaması durumunda bunun sorumluluğu kimdedir?
  • Çekirdek lisans dosyaları şifrelense dahi, ödeme veya SMS modülü gibi sürekli güncellenmesi gereken kısımların şifrelenip sonradan düzeltme için fahiş ücret istenmesi etik midir?
Değerli yorumlarınızı ve tecrübelerinizi merak ediyorum.
Hocam bir müşterimiz bahsettiğiniz gibi makale botu yaptırmıs dediğiniz gibi çalışmayan kısımlar için de extradan ücret istenmişti. Bende uyuz olup ekleni hazırlayıp ücretsiz paylaşmıştım.
Bu gözler E-ticaret sitesini admin paneli olmadan satanları admin paneli için scriptin 2 katını isteyenleri gördü