Selamlar,
10 Eylülde açıklanması beklenen faiz kararı öncesi merak ettiğim için sormak istedim.
Şimdi;
Faiz düşünce insanlar daha rahat kredi çekebilir,para havuzda kalmak yerine dolaşıma çıkar çünkü insanlar parayı faizde tutmak yerine harcar. Bu,şirketleri rahatlatır şirketler rahatlayınca çalışanlar rahatlar ve bu sayede ekonomi/çark döner.
Ama faizler düşünce,aynı şekilde millet parasını havuzdan çektiği gibi,yatırımcılarda parayı havuzdan çeker bu da değer kaybına yol açar bu eşittir ki, altın,tekonlojik aletler veya dolar ile aldığımız her şeyin de eş zamanlı artışa geçmesi anlamına gelir.(Yani 1 dolar 45 TL'yken,1 Litre benzini 1$'a alalım,1$'lık benzin fiyatı hiç artmasın ama Türkiye'deki fiyatı 45 yerine artık 55 olabilir)
Şuanda faizler yüksek olunca da,insanlar parayı havuzda tutuyor bu da şirketleri zora sokuyor,bu da doğal olarak işsizlik(şirketler ne kadar zorlanırsa o kadar küçülür.) vb. oluşuyor.İşsizlik sadece bir örnek,yani dolaşımdaki para azalıyor bu da insanları doğal olarak zora sokuyor manasında örnektir.
Şimdi ben tam kavrayamadım,faizler düşünce halkın yararına mı oluyor zararına mı?
Faiz düşüyor da fiyatlar düşmedikten sonra ne işe yarayacak? Daha kötü oluyor hatta