Cloudflare proxied (turuncu bulut) modunda çalışan sitelerimde ciddi bir TTFB / İlk Yükleme gecikmesi yaşıyorum.
Terminal üzerinden attığım curl testlerinde ilk/soğuk bağlantılarda (cold connection) veya periyodik isteklerde süre 2.0 - 2.1 saniye seviyelerine çıkıyor. İletim başladıktan sonraki warm istekler 160ms - 200ms civarına düşse de, tarayıcı (DevTools Network) üzerinden yapılan testlerde ana HTML dokümanının (document) yüklenmesi 1.97 saniye ile 5.88 saniye arasında ciddi şekilde takılıyor.
Mevcut Sunucu ve Altyapı Bilgileri:
  • İşletim Sistemi: Ubuntu (Dedicated / VDS)
  • Web Server: Nginx
  • SSL / TLS Modu: Cloudflare Full (Strict) + Cloudflare Origin CA Certificate
  • Protokol: HTTP/2 aktif
Yapılan Teşhis ve Doğrulamalar:
  1. TCP / SYN Bağlantısı: Sunucu üzerinde yapılan tcpdump incelemesinde Cloudflare IP'lerinden gelen TCP SYN paketlerine Nginx mikro saniyeler seviyesinde (0.000069s) SYN-ACK yanıtı dönüyor.
  2. Reverse DNS (PTR): Sunucudaki dig -x sorguları 40-50ms aralığında çözümleniyor, DNS timeout yaşanmıyor.
Sunucu yanıtı anında üretmesine ve TCP el sıkışması milisaniyeler içinde tamamlanmasına rağmen; hem terminalden curl atarken periyodik olarak 2s gecikme yaşanıyor hem de tarayıcı tarafında Cloudflare Edge veriyi aktarırken yanıtı buffer'da tutuyor gibi davranıp 2s - 5.8s arası bekletiyor.
Benzer bir durumla karşılaşıp çözen ya da Nginx/Cloudflare arasındaki iletim/buffer mekanizması için tavsiyesi olan var mıdır?
Şimdiden teşekkürler.