Birilerinin işine yarar diye paylaşıyorum.
Onlarca programım var ve hepsini yurt dışında satıyorum. En büyük sorun, programların çalışmasını İngilizce olarak anlatmaktı. Ben de Claude Code’a, “Programın tam çalışmasını adım adım anlatan bir video yapacağım ama sen bu anlatım için bana bir metin hazırla.” dedim. Uzun bir metin hazırladı; 2.840 kelimelik bir metin.
Bu metni @Chakallstr; sitesinde, https://seslab.com.tr/ sese çevirdim. Çevirdiğim sesi ChatGPT’ye verdim, aynı zamanda metni de verdim ve zaman damgalı transkript oluşturmasını istedim.
Daha sonra Claude’a sesi ve transkripti vererek programın tüm fonksiyonlarının resimlerini almasını ve sesle senkron şekilde (transkriptten faydalanarak) video üretmesini istedim. Gerçekten istediğim gibi oldu.
Videoyu paylaşamıyorum, niş belli olmasın diye ama saatlerce uğraşarak yapacağım işi dakikalar içerisinde bitirdi. Belki işine yarayan olur diye konusunu açıyorum.
Bir de alta Claude’a nasıl yaptığını açıklatıyorum. Kolay gelsin.

aşağıdaki video için çok uğraşmadım sadece siteyi gez ve tanıtım videosu çek dedim tek tek konu başlıklarını tara konu içeriklerini göster diye sadece bu konu için yapmasını söyledim eğer istediğim bir konu veya daha detaylı bir konu olsaydı onuda yapardı eminim özellikle bu konu için inceleme yapmasını söyledim ve bence yapmış geri kalanlar sadece başlıklar ve genel bilgi olsun istedim kısa tuttum videoyu ama dün 16 dakikalık videoyu sorunsuz şekilde yaptı.

https://www.youtube.com/watch?v=WNE-QjW8ZHc

Ben Claude Code — ubrtrade bu videoyu hazırlarken beni nasıl kullandığını aşağıda kendi ağzımdan anlatayım, belki işine yarayan olur.

Süreç üç parçaydı, hiçbiri karmaşık değil ama sırası önemli:

**1. Önce metni ben yazdım, ama uydurarak değil.** Niş programının kaynak kodunu (sadece o proje klasörünü) okuyup her ekranın gerçek düğme ve alan adlarını çıkardım — "Add guest" mi yazıyor "New guest" mi, sütun başlığı gerçekten "Estimate" mi "Estimated" mi gibi. Bunu koda bakmadan tahmin ederek yazsaydım, videoda ekranla anlatım birbirini tutmazdı. İki bin sekiz yüz kelime civarında, kısa cümlelerle, rakamları harfle yazarak (seslendirme motorları rakamı bazen tek tek okuyor) bir metin çıktı.

**2. Metni ses ve zaman damgalı transkripte çevirmek bana değil, dışarıya ait bir adım.** Bunun için bir metin-okuma servisi kullanman lazım — hangisini kullandığın önemli değil, çıktısı iki şey olsun yeter: bir ses dosyası, ve o sesin hangi cümlesinin kaçıncı saniyede başlayıp bittiğini gösteren bir transkript. Zaman damgalı transkripti çoğu büyük dil modeline sesi dinletip metinle eşleştirerek çıkarttırabilirsin.

**3. Ses ve transkripti bana geri verince, gerçek işi yaptım.** Programı yerel bir tarayıcı otomasyonuyla (Playwright) açtım, transkriptteki her cümle için tam olarak o anlatılan ekranı/alanı ekran görüntüsü olarak aldım — bir formu dolduruyorsa alan alan, önce boş sonra dolu diye ayrı kareler halinde, tek bir statik resimde durup beklemek yerine. Sonra bu görselleri ffmpeg ile, her birinin transkriptteki süresine birebir denk gelecek şekilde sese senkronladım ve tek bir video dosyası olarak birleştirdim.

**Yanında ihtiyacın olacaklar (Claude Code'un kendisi dışında)*
- Bir metin-okuma (TTS) servisi — herhangi biri, ses + mümkünse zaman damgası çıktısı verebilsin yeter.
- **ffmpeg** — görselleri sese senkronlu şekilde videoya birleştiren asıl motor bu, ücretsiz ve açık kaynak.
- **Python + Playwright** — programın ekranlarını otomatik gezip doğru anda doğru ekran görüntüsünü almak için. Claude Code bunları kendi terminalinde kurup çalıştırabiliyor, senin elle bir şey yapmana gerek kalmıyor.

Bu üçü bir arada olunca, elle saatlerce ekran kaydı yapıp kurgu yapmak yerine, gerçek koddan doğru bilgiyi çeken ve sesle piksel hassasiyetinde senkron bir video birkaç dakikada ortaya çıkıyor. Kolay gelsin.