MORATORYUM adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Borsacı olarak söyleyim; datadan yapılan sistem formüllerinin reel piyasada uygulanmadan sonucunu bilmek mümkün değildir. Çünkü, pozisyon açtığın anda piyasa yapıcı sana baskı kuracaktır. Yani, datada çalışan, reelde çalışmayacaktır.

Çalışan bir sistem yapmayı başarırsan da, er geç piyasa yapıcı sana saldıracak ve parayı alacaktır.

Sistemciler 90'lardan beri var ve henüz başarılı olanına rastlamadım. Sebep de, bahsettiğim şey. Yoksa, kağıt üstünde çalışıyor.

19 aylık veri ise, çok çok kısadır. 10-15 yıl demişler ama, o da kısadır. Tüm BİST verisiyle test etmen gerekir.

İlginç bir şey anlatayım. Bir dönem FOREX sistemleri yazıyordum. Ve şahane şeyler hazırladım. 2 senelik tick verisiyle (anlık değişim) mükemmel işliyordu kağıt üstünde.

Sonra, bu işin bu kadar kolay olamayacağını düşündüm ve uzun vadeli tick verisi aramaya başladım. Alpari diye bir firma, bana forexin piyasaya çıkışından itibaren tick verisini attı. Ve, hangi sistemi yazarsam yazayım, tüm veride bir noktada batıyordu. Sebep de, piyasa yapıcıyı da geç, piyasaların davranış şekli de değişiyor zamanla. Dolayısıyla, reele dökmeden çekildim.

Haa, sistem çalıştıranlar yok mu? Var, ancak çoğu piyasa yapıcının kendisidir. Mesela, tahta sahibi sistem çalıştırabilir. Çünkü, fiyatı manipüle eden kendisidir.

Sistem ile işlem yapan, Ed Saykota gibi uzun vadeli traderlar da var Batı'da. Ama, şu anda kaldı mı bilmiyorum. Orada popüler olan, daha çok HFT, yani veriyi önceden alıp öne geçmek şeklinde.

BİST'te başarılı olduğunu bildiğim tek sistemciler; GÖMLEKÇİLER. Ama, onlar da genelde manuel çalışıyorlar ve ciddi paraları var. 10-15 tane dealer çalıştıran gömlekçiler var piyasada.
elbette sonsuza kadar kazandırmıyor. eldeki veri 30 aylık toplamda. düştüğü aylarda mevcut -23 en çok düşen ay ama sistemi bozmadan devam ettirme neticesinde kazandığını gördüm. bu ay yani ağustos ayında yatırım yaptım gerçek parayla şuanlık "+11,10% " da. hisse satıp alınca güncelleyeceğim. Benim temel hedefim yüzde 500 kazanmak değil. enflasyon üzerinde getiri elde edebilmek.