Şu an yazılımda 3 farklı kişi var AI kullanan,
1-) Yazılımcılar: Benim dahil olduğum grup. İşleri acayip kolaylaştırdı bu tarafta. Aylarca bir ekibin yapacağı bir işi haftalarca tek kişiye düşürdü. Bundan dolayı piyasa fiyatlarıda genel olarak düştü.
2-) Vibe Coderlar: Kendine site yapan ya da mevcut sitesini geliştirenler. Gördüğüm kadarıyla, mevcut alt yapılarını geliştiren kişiler. Birkaç kez sıfırdan alt yapı yapmaya çalışanı gördüm ama genelde patlıyorlar. Sözüm en az 20-30 tablolu karmaşık sistemlere. Tek sayfalık kurumsal scriptleri artık konuşmayı söken bile yapıyor.
3-) Bu gruba ne isim vereceğimi bulamadım: Kendi yazılımcı değil, daha yeni öğrenmiş başkalarına yazılım hizmeti vermeye çalışanlar. En tehlikeli gruptur kendileri. Her işe ufak tefek ücretler ile teklif verip AI'ye paslar. En kötü şikayet konusunda iade eder. Alıcı kitlesinin çoğunluğu zaten yapılan yazılım kötü olduğundan büyüyemez yazılımdaki hatalara da geçemez. Yani tamamen bedava para kazanırlar. Bizim mesleğin yeni "benim yeğende yapıyor onu" cümlesindeki yeğenleri bunlar.
Bunların haricinde; genel bir daralma var. Son birkaç aydır oldukça düşük girişim denemeleri. Bakalım hayırlısı
Üçüncü gruba herbokolog aidev diyorum hocam sizde öneririm