Merhaba R10 Ailesi,

Dijital ürün (yazılım, lisans, e-pin, üyelik vb.) satışı yapmak isteyen birçok kişinin aklındaki ortak soruları ve piyasadaki durumları tartışmak adına bu konuyu açıyorum.
Özellikle maliye süreçleri, ödeme altyapıları (Stripe/PayTR/Shopier) ve vergi yükümlülükleri konusunda herkesin izlediği yol farklı.

📌 1. Şirketsiz Satış Yapmak Mümkün mü?

• İlk Aşama: Satış yapmaya yeni başlayanlar genelde Bireysel Shopier veya doğrudan IBAN ile ödeme alma yoluna gidiyor.
  • Risk: Banka hesabına sürekli farklı kişilerden para girişi olması durumunda maliye takibine takılma riski bulunuyor.

📌 2. Türkiye Şahıs Şirketi mi? (TR)

• Avantajları: Genç Girişimci Desteği (29 yaş altı 1 yıl gelir vergisi ve 1 yıl Bağkur muafiyeti) ile çok düşük maliyetle kuruluyor. PayTR veya iyzico entegrasyonuyla 3D Secure ödeme almak kolay.
  • Dezavantajı: Yurt dışına doğrudan Stripe üzerinden dolar/euro satışı yapmak zorlaşıyor.

📌 3. Yurt Dışı Şirket: UK (İngiltere) mi, USA (ABD) mi?

• UK LTD: Kurulumu ucuz ve hızlı. Ancak son dönemde Türkiye ikametli kullanıcıların Stripe ve Wise hesaplarında askıya alınma veya evrak/adres kanıtı sorunları yaşanabiliyor.
  • USA (Wyoming/Delaware LLC): Maliyeti UK'ye göre bir tık daha yüksek ancak Stripe ve Mercury Bank gibi kurumsal çözümlerde daha stabil bir yapı sunuyor.
  • Maliye Boyutu: Yurt dışında şirket açılsa bile Türkiye'de yaşandığı için elde edilen geliri Türkiye'ye çekerken beyan etme/vergilendirme konusu kritik bir husus.
💬 Sizlerin Tecrübesi Nedir?

1. Dijital ürün satışına başlarken en mantıklı ilk adım sizce hangisi?
  2. Aktif olarak UK veya USA şirketi kullanıp Stripe ile sorunsuz ödeme alan var mı?
  3. R10 üzerinde dijital satış yaparken en çok hangi ödeme yönteminde müşteri memnuniyeti ve güvenlik sağladınız?
Değerli yorumlarınızı ve tecrübelerinizi bekliyorum, herkese hayırlı forumlar ve bol kazançlar!