Hosting firmalari da bence yavas yavas farkli bir yere evrilecek. Docker Node.js Python hosting zaten yanina MCP Server gibi seyler de geliyor. Hatta ileride insanlarin panele girip arayuzden bir seyler yapmasina bile cok gerek kalmayacak gibi duruyor.

Biz MCP Server'i gecen ay yayinladik. Yanlis bilmiyorsam Plesk ve cPanel tarafinda da bu ay MCP ile ilgili yayinlar geldi. Bence artik hosting firmalarinin MCP tarafina da gecmesi gerekiyor.

Herkes AI kullaniyor artik. Bir AI'nin gelip sunucuda domain eklemesi SSL kurmasi DNS degistirmesi yedek almasi veya bir problemi tespit edip cozmesi icin hosting altyapisinin AI tarafindan yonetilebilir olmasi gerekiyor. Bunun da yolu bence MCP gibi yapilardan geciyor.

Turkiye'de su an bu konuda birkac firma disinda sektor biraz geriden geliyor. Onumuzdeki donemde hosting firmalarinin rekabeti sadece kac GB RAM kac cekirdek veya kac Gbit port verdigiyle olmayacak diye dusunuyorum. AI ile ne kadar entegre oldugu da onemli hale gelecek.

Network konusunda da Superonline 5 Gbit 10 Gbit ne verirse versin bunu veri merkezi baglantisi ile birebir karsilastirmamak gerekiyor. Ev kullanicisina verilen internet ile veri merkezine verilen hat ayni sey degil. BGP transit peering DDoS korumasi SLA yedeklilik ve trafik kapasitesi gibi bir suru farkli konu var.

Ama donanim konusunda yazilanlara katiliyorum. Turkiye'de hala eski nesil islemcilerin yeni nesil gibi pazarlanmasi bence de ciddi bir problem. Bugun insanlar yurtdisindaki firmalarin fiyatlarini ve verdigi donanimi 5 dakikada karsilastirabiliyor. Eskisi gibi musteri ne verirsen onu alir donemi pek kalmadi.