harikasinkay adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba,
Uzun vadeli bir Minecraft sunucusu için paket seçerken sadece RAM’e değil, işlemciye ve genel altyapıya da bakmak gerekiyor. ( Birçok kişi En çok RAM gerekiyor diyor. - Yanlış.)

Özellikle Survival sunucularda oyuncular yeni bölgeler keşfettikçe chunk yükleme işlemleri artıyor. Bunun yanında moblar, redstone sistemleri ve kullanılan eklentiler de işlemciyi yorabiliyor. Minecraft sunucularında tek çekirdek performansı önemli olduğu için güçlü bir işlemci tercih edilmesi, sunucunun daha stabil çalışmasına yardımcı olur.

Ben olsam sunucu yazılımı olarak Paper veya Purpur kullanırdım. Vanilla’ya göre daha iyi optimize edilebiliyorlar ve eklenti desteği de oldukça geniş. Java ve Bedrock oyuncularını aynı sunucuda buluşturmak için GeyserMC ve Floodgate kurulabilir. GeyserMC Bedrock oyuncularının Java sunucusuna bağlanmasını sağlıyor, Floodgate ise Java hesabı olmayan Bedrock oyuncularının giriş yapmasına yardımcı oluyor.

Mevcut RAM miktarı başlangıç için yeterli olabilir. İleride oyuncu sayısı artarsa RAM yükseltme seçeneğinin bulunması avantaj sağlar. Ancak yüksek RAM tek başına yeterli değil; işlemci, NVMe SSD, ağ bağlantısı ve DDoS koruması da en az RAM kadar önemli.

Bu nedenle paketleri karşılaştırırken CPU modeline, disk türüne, lokasyona, DDoS korumasına, yedekleme sistemine ve kaynak yükseltme imkânına da dikkat etmenizi öneririm. Türkiye lokasyonu tercih edilebilir; fakat Almanya veya Hollanda gibi yakın Avrupa lokasyonları da kaliteli altyapı ve düşük ping açısından iyi seçenekler olabilir.
Merhaba, detaylı ve açıklayıcı yorumunuz için teşekkür ederim.
Ben de araştırırken birçok kişinin sadece RAM miktarına odaklandığını gördüm. Ancak özellikle 100+ eşzamanlı oyuncu hedeflenen bir Survival sunucusunda işlemcinin tek çekirdek performansının, RAM kadar hatta bazı durumlarda daha önemli olduğunu düşünüyorum.
Chunk yüklemeleri, yeni bölgelerin keşfedilmesi, moblar, redstone sistemleri ve eklentiler sunucuya ciddi işlem yükü oluşturabiliyor. Bu nedenle sadece yüksek RAM sunup işlemci tarafında yetersiz kalan bir paketi tercih etmek istemiyorum.
Paper veya Purpur altyapısı kullanmayı, Java ve Bedrock oyuncularını aynı sunucuda birleştirmek için ise GeyserMC + Floodgate kurmayı planlıyorum.
Bu nedenle teklif veren firmalardan özellikle CPU modelini, işlemci kaynaklarının nasıl tahsis edildiğini, NVMe performansını, ağ altyapısını ve DDoS korumasını öğrenmeye çalışıyorum.
Türkiye lokasyonu önceliğim olsa da Almanya veya Hollanda gibi Türkiye'ye yakın ve düşük ping sağlayabilecek güçlü Avrupa lokasyonlarını da değerlendirebilirim.
Değerli bilgilendirmeniz için tekrar teşekkür ederim.