Bulunduğum şehire yazın yurtdışından (Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika ağırlıklı) yüzlerce kişi geliyor.
Neredeyse çoğu hep aynı cümleleri kuruyor, "bizim orda hayatımız yok ki, maaşın yarısı kiraya gidiyor, evden işe işten eve geliyoruz, hep bu şekilde geçiyor hayatımız, hiç özenilecek şey değil yurtdışında yaşamak, keşke imkanımız olsa Türkiye'ye dönsek, işimiz orda gelemiyoruz" vb vb.
Biz de diyoruz ki bunları diyenlere, zaten burda normal, insan gibi bi evde yaşamak için 20bin vermen gerekiyor kiraya. maaşının yarısından da fazlası. Faturaları da ödeyince, kalan parayla zaten sadece temel gıdaları alamıyorsun bile. Siz orda çalıştığınız saat üzerinden euro alıyorsunuz, bizim burda 11 saat çalışıyoruz fazla mesai olan kısmı bile vermiyorlar.

Bu cümlelerin dışında sadece çok çok çok az kişi "abi vallahi imkanınız varsa çıkın avrupada yaşayın, bu diğerlerinin burda konuştuklarına bakmayın hepsinin keyfi yerinde, buraya gelip 1-2 ay tatil yapabiliyorlar. Sırf bunu bile düşünsen keyiflerinin her anlamda yerinde olduğunu zaten anlarsınız, altlarındaki arabaları görseniz oralarda şaşırırsınız, ekonomi kısmını geçtim yurtdışında başınıza bir şey geldiğinde kanunlar sizi koruyor, burdaki haberleri görüyoruz her gün bi olay vb." bu tarz konuşan kişi çok çok az.. Adam diyor ki ben

Zaten gelen kişileri görünce hepsinin keyfinin nasıl yerinde olduğunu yaptıkları alışverişlerden, gittikleri tatil yerlerinden, altlarındaki arabalardan, Türkiye'ye gelince aldıkları daire,arsalardan anlayabiliyoruz. Fotoğrafçıda çalıştığım için, sırf notere vekalet veya ev, arsa için fotoğraf çekinmeye gelen çok kişi oluyor yazın. Kendileri söylüyolar zaten, çünkü paralarıyla ve varlıklarıyla hava atmayı seviyor çoğu Türkiye'de.
Çoğu "gurbetçi" Türkiye'den kimsenin avrupada yaşamasını istemez, hele akrabalarının veya arkadaşlarının. Çünkü gelip burada hava atabiliyorlar, çok kere gördüm gözümle.

Çoğu örneği maddiyat üzerinden anlattım fakat maddiyat dışında huzur, güvenlik, eğitim olayları da var. Onlarla ilgili duyumlarımız oluyor tabi ama gidip gözümüzle görmeden bir şey diyemeyiz. Diyeceğim o ki asla ve asla yurtdışında yaşan birisinin sözüne inanıp "yurtdışı bitmiş ya, gitmeyelim" diye bir şey düşünmeyin. Fırsatınız varsa insan gibi yaşamak, huzur ortamında güvenli yaşamak istiyorsanız avrupa ülkelerine, özellikle daha da kuzey ülkelerine gidin derim. Benim fırsatım yok, param yok, yaşım 41 oldu. Evli olmasam belki bi ihtimal gitmeye çalışırdım bu yaşımda bile ama evli olunca daha da zor.

Neyse, kısacası imkanın varsa gidin derim ben.