e_bilisim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Aslında benim kafamdaki sistem sadece hosting firmalarını listeleyen basit bir rehber değil. Biraz daha kapsamlı, firmaların aktif olarak kullanabileceği ve kullanıcıların gerçekten karar verebileceği bir platform yapmak istiyorum.
Yurt dışında HostAdvice, WHTop gibi örnekler var. Mantık olarak bunlara benzer ama Türkiye'ye özel, daha modern ve daha detaylı bir sistem düşünüyorum.
Hosting firması siteye kayıt olacak, firma profilini oluşturacak. Logo, şirket bilgileri, kuruluş yılı, destek kanalları, lokasyonları, sunduğu hizmetler, sosyal medya hesapları vb. bilgileri girecek. Firma başvurusu direkt yayınlanmayacak, admin paneline düşecek. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra onaylanacak.
Onaylanan firmaların kendilerine ait detaylı profil sayfası olacak. Örneğin:
hostingbul.com.tr/firma/firmaadi
Bu profil içerisinde firmanın bilgileri, paketleri, kampanyaları, kullanıcı yorumları, aldığı puanlar, destek bilgileri ve doğrulama durumu görünecek.
Firmalar kendi panellerinden Web Hosting, WordPress Hosting, Reseller, VDS, VPS, Dedicated, Cloud gibi ürünlerini ekleyebilecek. Her kategoriye göre farklı teknik özellikler olacak. Mesela VDS ekliyorsa RAM, CPU, disk, trafik, port, lokasyon, IPv4, DDoS koruması gibi alanlar çıkacak. Hosting paketinde ise disk, trafik, domain limiti, e-posta, veritabanı, LiteSpeed, cPanel/Plesk gibi özellikler olacak.
Firma paketi eklediğinde yine direkt yayınlanmayacak. Admin kontrol edip onaylayacak. Böylece herkes kafasına göre yanıltıcı paket veya fiyat ekleyemeyecek.
Kullanıcı tarafında da üyelik sistemi olacak. Kullanıcılar hizmet aldıkları hosting firmasına yorum yapabilecek, yıldız verebilecek ve ayrı ayrı değerlendirme yapabilecekler.
Örneğin;
Destek: 5/5
Performans: 4/5
Fiyat/Performans: 5/5
Güvenilirlik: 5/5
gibi.
İleride kullanıcı isterse fatura veya sipariş bilgisi yükleyerek gerçekten o firmadan hizmet aldığını doğrulatabilecek. Böyle yorumların yanında da "Hizmet Kullanımı Doğrulandı" gibi ayrı bir ibare bulunabilir. Böylece sahte yorumların önüne mümkün olduğunca geçilmiş olur.
Firmalar da kendi profillerine gelen yorumlara panel üzerinden cevap verebilecek. Kullanıcı bir şikayet yazdıysa firma direkt altında açıklama yapabilecek.
Bir diğer düşündüğüm özellik de Doğrulanmış Hosting Firması sistemi.
Firma şirket/domain doğrulamasını tamamladığında profilinde:
Doğrulanmış Firma
rozeti olacak.
Ayrıca firmaya kendi web sitesine ekleyebileceği küçük bir HostingBul rozeti/widget'ı vereceğiz.
Örneğin firmanın sitesinde küçük bir kutu şeklinde:
✅ HostingBul Doğrulanmış Firma
⭐ 4.8 / 5
126 Değerlendirme
gibi görünecek.
Firma panelinde "HTML Kodunu Al" butonuna basacak ve verilen kodu kendi sitesine ekleyecek. Puanı veya yorum sayısı değiştiğinde bu widget otomatik güncellenecek.
Rozete tıklanınca da firmanın HostingBul üzerindeki doğrulanmış profiline gidilecek.
Bu aynı zamanda firmaya güven sağlayacak, HostingBul tarafına da doğal backlink oluşturacak.
Kullanıcılar paketleri karşılaştırabilecek. Mesela üç farklı VDS paketini seçip yan yana RAM, CPU, disk, lokasyon, trafik, fiyat ve kullanıcı puanlarını karşılaştırabilecekler.
Ana sayfada da klasik firma listesi yerine "Hostingini Bul" mantığında bir sistem düşünüyorum.
Kullanıcı birkaç soruya cevap verecek:
Ne için kullanacaksınız?
Web sitesi mi, e-ticaret mi, oyun sunucusu mu?
Bütçeniz ne kadar?
Türkiye lokasyon gerekli mi?
Ne kadar RAM/disk gerekiyor?
Yönetimli hizmet gerekiyor mu?
Sonrasında sistem uygun firmaları ve paketleri gösterecek.
İleride bunu daha da geliştirip kullanıcı direkt:
"8 GB RAM, Türkiye lokasyon, maksimum 1000 TL VDS arıyorum"
yazdığında uygun paketleri getiren bir yapı da eklenebilir.
Firma panellerinde de istatistikler olacak. Profilinin kaç kez görüntülendiği, kaç kişinin paketlere tıkladığı, kaç kişinin firmanın sitesine yönlendirildiği, ortalama puanı ve gelen yorumlar gibi verileri görebilecekler.
Admin tarafında da firma başvuruları, paket onayları, yorum moderasyonu, kampanyalar, kategoriler, kullanıcılar, doğrulamalar, sponsorlu alanlar ve genel site yönetimi olacak.
Gelir modeli olarak ileride firmalara ücretli üyelik satılabilir ama ücret ödeyen firmanın puanı veya sıralaması yapay şekilde yükseltilmemeli. Premium firmalar sadece daha fazla paket ekleme, detaylı istatistik, kampanya yayınlama veya sponsorlu alanlarda görünme gibi avantajlar alabilir.
Kısacası amaç "Türkiye'deki hosting firmalarının listesini yapalım" değil.
HostingBul'u Türkiye'nin hosting karşılaştırma, firma değerlendirme ve güven platformu haline getirmek istiyorum.
Yani birisi hosting, VDS veya sunucu almadan önce ilk olarak HostingBul'a girip firmaları, fiyatları, özellikleri ve gerçek kullanıcı yorumlarını karşılaştırabilsin.
Benim kafamdaki proje genel olarak bu şekilde. Özellikle hosting sektöründe olan arkadaşların eklenmesi gerektiğini düşündüğü özellikler varsa onları da duymak isterim.