Uzun zamandır bu sektörün içerisindeyim. Açık konuşmak gerekirse hâlâ güzel paralar kazanılıyor, doğru servisleri ve doğru müşteri kitlesini yakaladığınız zaman kâr bırakıyor. Yani “SMM bitti, artık para yok” diyenlere çok katılmıyorum.
Ama işin tadı gerçekten kalmadı.
Eskiden de problem vardı ama şu an sektörün her tarafında ayrı bir problemle uğraşıyoruz.
Sanal Pos firmalar desen adam akıllı hizmet veren firma kalmadı. Sektörü tamamen bitirdiler. Kendilerince haklı sebepleri de olabilir fakat sürekli denetlenen firmaların kimin ne işlem yaptığını kestirip problem yaratan veya usülsüz işlem yapan kişi veya firmalara yönelik yaptırım uygulaması daha doğru olurdu. Burada kurunun yanında yaşta yanıyor.
Diğer tarafta sosyal medya platformları ayrı bir dünya olmuş durumda.
Özellikle Instagram tarafı bana göre son yıllarda iyice çekilmez hâle geldi. Abuk sabuk politikalar, sebepsiz veya ne olduğu tam olarak anlaşılmayan hesap kapanmaları, sürekli değişen sistemler… Yıllardır kullanılan hesapların bir sabah uyandığınızda kapatılabilmesi artık kimseyi şaşırtmıyor bile.
Twitter/X tarafında da durum çok farklı değil.
Elon Musk'tan çok daha önce başlayan saçma sapan algoritmik askıya alma olayları zaten vardı. Sonrasında işin içine limitler, kısıtlamalar, sürekli değişen kullanım şartları ve API tarafındaki değişiklikler girince platform bambaşka bir noktaya geldi. Bugün çalışan yöntem yarın çalışmayabiliyor.
Servis tarafı da ayrı problem.
Eskiden yeni bir servis çıktığında insan biraz heyecanlanıyordu. “Güzel bir kaynak geldi, bunu panele ekleyelim.” diyorduk.
Şimdi yeni servis geliyor, daha test ederken dökülmeye başlıyor.
Takipçi gelir düşer, beğeni gelir silinir, görüntülenme yarıda kalır, refill vardır çalışmaz, açıklamada yazan hız ile gerçekteki hızın alakası olmaz.
Bir servisi müşteriye sunmadan önce kırk kere test etmek gerekiyor. Test ediyorsun güzel çalışıyor, bir hafta sonra servis komple bozuluyor. Sağlayıcı değişiyor, kaynak değişiyor, kalite değişiyor.
İşin komik tarafı şu;
Ben hâlâ bu sektörden para kazanıyorum.
Hatta 2026 başından beri önceki dönemlere göre gayet güzel kârlar da bırakıyor.
Ama eskiden aldığım keyfi almıyorum.
Bir sipariş geldiğinde veya güzel satış yaptığımda eskisi gibi “işler güzel gidiyor” hissi yerine, “bakalım şimdi hangi taraftan problem çıkacak” diye düşünmeye başladım.
Sanal POS mu problem çıkaracak?
Instagram servisleri mi bozulacak?
Twitter yine limit mi değiştirecek?
Sağlayıcı servisi mi kapatacak?
Müşterinin hesabı mı kapanacak?
Refill mi çalışmayacak?
Sürekli bir şeylerle uğraşmaktan sektörün ticaret kısmından çok sorun çözme kısmını yapıyoruz.
Son zamanlarda forumda sadece SMM işi yapanların değil, normal kullanıcıların bile sosyal medya platformlarından yorulduğunu anlatan çok fazla konu görüyorum.
Instagram'dan sıkılan, Twitter/X'i bırakan, sürekli reklam görmekten bunalan, algoritmalar yüzünden sosyal medyayı kullanmak istemeyen, hesabı sebepsiz kısıtlanan veya kapatılan birçok insan var.
Sanırım olay biraz da buraya gidiyor.
Sadece SMM sektörü yorucu hâle gelmedi.
Sosyal medyanın kendisi yorucu hâle geldi.
Ben de zaman zaman “artık başka işler yapayım, bu sektörden uzaklaşayım” diyorum.
Sonra yıllardır içinde olduğunuz, çevresini oluşturduğunuz, sistemini bildiğiniz ve hâlâ para kazandığınız bir sektörü bırakmak da kolay olmuyor.
Bir şekilde devam ediyoruz.
Ama eski tadı var mı?
Bence kesinlikle yok.
Eskiden sektörde problem çözerek büyümeye çalışıyorduk.
Şimdi bazen problemler arasında iş yapmaya çalışıyoruz.
Benim düşüncem bu şekilde.
Uzun süredir bu işi yapan veya sosyal medya ile alakalı çalışmalar yapan arkadaşların da fikrini gerçekten merak ediyorum.
Sizce sosyal medya sektörünün eski tadı kaçtı mı, yoksa biz mi yıllardır aynı işin içinde olduğumuz için artık yorulduk?