Ben teşekkür ederim hocam görür görmez ne olduğunu anlayamamak beni etkiledi bu arada genelde ilk bakışta çözüyorum tek model değil sanırım fallbackler var süper bence buraya kadar olabilir zamanla bu modele sorulan sorular birikir siz kendi modelinizi arkada nadasa bırakırsınız bir süre sonra gelişebilir yeterli yatırım yapılırsa ama pazarlama dilinde gemini metinleri - codex tasarımları kullanılırsa proje başlamadan ciddi sıkıntıya girmiş olur artık jr seviyesinde uzmanlar dahi bunları görür görmez tanıyor. Qwen en mantıklı aday. Projenizde başarılar diliyorum sadece gelişime katkı sağlamak amaçlı yorumlarımı ilettiğimi belirtmek isterim
Hocam tekrar teşekkür ederim, bu şekilde detaylı analiz edip yapıcı eleştirilerinizi paylaşmanız bizim için gerçekten değerli. 🙏
Özellikle fallback yapısı konusundaki tespitiniz oldukça yerinde. Parla AI tek bir noktadan ilerleyen bir yapıdan ziyade, zaman içerisinde farklı bileşenlerin ve modellerin birlikte değerlendirildiği bir mimariyle geliştiriliyor.
Konu içerisinde aslında modelin gelişim sürecini de özellikle belirtmek istiyorum:
•
parlaai-2.5 → İlk kararlı çekirdek
•
parlaai-3.0 → Mimari yeniden yazım
•
parlaai-3.1 → Türkçe akıcılık iyileştirmesi
•
parlaai-3.2-mod → Aktif geliştirme dalı.
Dolayısıyla şu an gördüğünüz Parla AI, tek seferde ortaya çıkmış bir yapı değil; sürümler boyunca üzerinde çalışılan ve geliştirilmeye devam eden bir proje.
Qwen konusundaki değerlendirmenizi de ayrıca not aldım. Farklı modelleri ve mimarileri sürekli test ediyoruz; bizim için önemli olan yalnızca benchmark sonucu değil, Türkçe performansı, tutarlılık, kodlama kabiliyeti ve gerçek kullanıcı deneyimi.
Gemini/Codex benzerliği konusundaki uyarınız da ayrıca önemli. Özellikle deneyimli geliştiricilerin artık model çıktılarındaki belirli kalıpları çok hızlı fark edebildiği konusunda size katılıyorum. Bu nedenle Parla AI'nin zaman içerisinde kendine özgü bir karakter ve çıktı kalitesi oluşturması bizim için önemli hedeflerden biri.
“Yeterli yatırım yapılırsa kendi modeliniz gelişebilir” yorumunuz da aslında bizim uzun vadeli hedefimizle örtüşüyor. Parla AI'yi yalnızca bir arayüz veya model yönlendirme katmanı olarak değil, zaman içerisinde kendi teknolojik altyapısını daha da geliştiren bir yapı haline getirmek istiyoruz.
Eleştirilerinizi kesinlikle yanlış anlamıyorum hocam; aksine bu tür teknik geri bildirimler projeyi geliştirmek açısından çok daha kıymetli. Vakit ayırıp detaylı şekilde incelemeniz için tekrar teşekkür ederim. 🙏
Güzel katkılarınız için teşekkürler. 🚀