Son dönemde forumlarda ve çeşitli platformlarda "Sınırsız OpenAI / Codex / ChatGPT Token" adı altında satılmaya başlan VPS (Sanal Sunucu) tabanlı hizmetlerde ciddi bir güvenlik ihlali ve veri hırsızlığı yöntemi türemiştir.
4 aylık gece gündüz verdiğim emeğin çalınmasıyla sonuçlanan acı tecrübemi, başka yazılımcıların ve girişimcilerin canı yanmasın diye paylaşıyorum.
Tuzak Nasıl İşliyor?
  • Sözde "Özel VPS" Yapılandırması: Satıcılar ucuz veya sınırsız yapay zeka kullanımı vaadiyle sizi ortak ya da kendilerinin erişebildiği bir Windows VPS'e yönlendirir.
  • Proje Kodlarının Hedef Alınması: "Sınırsız kullanımı sunucu üzerinden yapacaksınız" denilerek projelerinizi bu VPS'e yüklemeniz sağlanır. Kişinin elinde aslında sınırsız model olabilir ama sizin proje fikrinize, internetteki bir sorunu çözecek kafaya ve projeye sahip değil. Yeni fikirleri ve projeleri çalmak, sıfırdan birşey yapmaktan daha kolaydır!
  • Gizli Veri Transferi: Sunucu kontrolü satıcıda olduğu için, siz çalışırken veya sistemden çıktığınız an kaynak kodlarınız arkaplanda izinsiz şekilde harici kopyalanmaktadır.
Geliştiriciler İçin Hayati Uyarılar
  • Kontrolü Sizde Olmayan VPS'e Kod Yüklemeyin: Başkasının yönettiği, erişebildiği hiçbir sanal sunucuya ana kaynak kodlarınızı (source code) asla taşımayın.
  • İlla Satın Alacaksanız Şart Koşun: Bu tür bir hizmet illa satın alınacaksa, kesinlikle hazır VPS (Sanal Bilgisayar) teslimini kabul etmeyin. Sadece doğrudan OPEN AI hesabı kullanıcı adı ve şifre temin etmek istediğinizi söyleyin; size sanal bilgisayar teslim etmeyeceklerinin ve sistemin kendi ortamınızda çalışacağının teyidini önceden alın.
Fikrinizin ve kodunuzun çalınması, cebinizdeki paranın çalınmasıyla birebir aynı şeydir. Uzun süredir ticaret yaptığınız kişilere dahi bu tür erişimlerde aşırı güven duymayın.
Ben bu tuzağa düştüm ve 4 aylık emeğim 5 dakika içinde kopyalandı. Siz düşmeyin, projelerinizi ve emeğinizi koruyun!