ispmanager adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba! Konu CloudLinux'suz cPanel/Plesk alternatifleriyle ilgili olduğu için ekleyeyim: ispmanager de bu kategoriye giriyor, kullanıcı izolasyonu ve kaynak limitleri CloudLinux katmanı olmadan native olarak çalışıyor. Özellik setinde farklılıklar var elbette — bazı yerlerde hazır şablon/Docker entegrasyonu daha geniş, bazı yerlerde çoklu sunucu yönetimi daha sade. Her halükârda cPanel/Plesk dışında piyasada seçenek çoğalması iyi bir şey.
ISPManager'ı yıllardır biliyorum, hatta ilk çıktığı dönemleri de hatırlıyorum. Son yıllarda çok fazla kullanmadığım için açıkçası geldiğiniz noktayı merak ettim. Az önce bir demo oluşturdum ve biraz inceledim. Arayüzü gerçekten beklediğimden daha iyi, sade ve temiz.

Biz Panelica tarafında izolasyon konusunda biraz farklı bir yol izledik. CloudLinux, CageFS veya bu amaçla kullanılan ortak üçüncü parti çözümler üzerine kurulmadık. Baştan sona kendi native izolasyon mimarimizi oluşturduk.

SSH, CPU, RAM, IOPS, process/PID limitleri dahil olmak üzere kullanıcıyı kaynaklarıyla birlikte kendi dünyasında izole ediyoruz. Örneğin bir kullanıcıya SSH erişimi verdiğinizde htop üzerinde sunucunun tamamını değil, kendisine ayrılmış kaynakları görüyor. Sistem genelindeki kaynakları kullanamıyor; kendi namespace'i ve kendi resource boundary'leri içerisinde çalışıyor.

Docker'dan da özellikle burada ayrılıyoruz. Docker bizim için izolasyonun temeli değil, gerektiğinde uygulama ve servis dağıtımı için opsiyonel bir katman. İzolasyon doğrudan Linux'un native mekanizmaları üzerinden çalışıyor.

Bu taraf bizim yaklaşık iki yıllık geliştirme sürecimizin en çok Ar-Ge yaptığımız bölümlerinden biri oldu. Dolayısıyla CloudLinux'suz alternatifler konusunda ISPManager'ın da farklı bir yaklaşım geliştirmiş olması bizim açımızdan ayrıca ilgi çekici.

Yorumunuz ve katkınız için teşekkür ederiz. Açıkçası sektörde ne kadar fazla alternatif ve rekabet olursa, bundan en çok kullanıcılar ve hosting firmaları faydalanır. Her ürünün farklı bir yaklaşım geliştirmesi sektörün daha hızlı ilerlemesi açısından bence oldukça değerli.