Hocam naçizane bir şey soracağım, bilginiz dahilinde ricamdır; peki ya Kripto'ya yatırmak? Yani harici cüzdanlar vb. Trust Wallet vs. vs. gibisinden.
Bu konuda düşünceniz nedir? Teşekkür ederim.. 🙏
Uzun süreli güvenebileceğiniz tek şey madenlerdir: Altın, Gümüş.
Kazanç da getirsin, yarın sorun çıkarmasın diyorsanız: Gayrimenkul, arsa.
Kısa süreli kripto vb güvenebilirsiniz.
Uluslararası para aktarımı için altın ya da diğer birimlerde zarar edersiniz. Kripto olmak zorunda.
Hem para saklayayım hem de ülke ülke gidebiliyim diyorsanız, yine kripto türevleri olmak zorunda. Çünkü $10k üzeri değeri olan şeyle uçarsanız, altın bile olsa, elinizden alırlar. En çokta medeni ülkeler alır. Gidip insanlığın dahi olmadığı bir yere uçsanız, muhtemelen o kadar dikkat çekmez. İngiltere'ye Heathrow'a falan uçun, para koklayan köpeklerle sizi anında yakalarlar.
Ben olsam ne yaparım?
Bangkok'dan bir Condo alırım. Moskova'dan başka bir tane. Münih'ten başka bir tane. Böyle sırayla giderim. Yaşama ihtimalim olana sabit kiracı bulurum. Yaşayacağım zaman ben yerleşirim. İhtimali olmayanı da Airbnb gibi yerlerin işlek ve en çok kar getiren lokasyonlarından seçerim. Aynı şehirden gerekirse 10 daire alırım, hepsini otomatiğe bağlarım.
Bu hem bu ülkelerde benim belli bir statüye sahip olmamı sağlar. Hem para aktarmamdaki olabilecek sorunları aşmamı sağlar. Hem de vize, oturum vb konularında katkısı olur. Param değer kaybetmez. Gelirim sürekli artar. Yarın o parayı tamamen nakite çevireceğim zaman kaçtan satarsam satayım her türlü kar ederim.
Eğer nakit tutma ihtiyacım var ise, çok güvendiğim bir borsada $100k'ya kadar tutarım. Bunun üzerinde tutmam.
Eğer milyon dolarlarım var ise, itibari olan kurumsal bankalardan birine gider, private müşteri statüsü edinirim. Banka seçiminde global olmasına özen gösteririm. HSBC sevmeyen biriyim ama örnek vereyim: Bir yerde üst seviye müşteriyseniz, dünya çapında öyle karşılarlar, hangi ülkede HSBC şubesine giderseniz gidin, ve ülkeler arası aktarımda, Swift dahi yapsanız, 3 banka komisyonu yok olur, ücretsiz aktarım olur. 3 banka komisyonu: Swift gönderici banka, swift aracı banka, swift alıcı bankadır.
Yani biraz karışık cevap verdim çünkü net olarak amacı da bilmiyorum, paranın boyutunu da. Bu biraz ihtiyaca ve hacme göre belirlenen bir konu.