Herkes gibi ben de yol planlarken Google Maps'e bakıp "en hızlı rota" ile yetinmekten sıkılmıştım. Bazen amaç en hızlı gitmek değil, en güzel güzergahı bulmak, yol üstündeki yerleri kaçırmamak ya da uzun bir sürüşte "şimdi ne var yakınlarda" sorusuna anında cevap bulmak oluyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak Triponomy'i geliştirdim ve şu an yayında.
Triponomy ne yapıyor?
Uygulama üç farklı modla çalışıyor:
- Güzergah — Nokta A'dan nokta B'ye rota planlama. PRO kullanıcılar alternatif rotaları görebiliyor, rotayı belirli bir noktadan geçmeye zorlayabiliyor ve koridor genişliğini kendi isteğine göre ayarlayabiliyor.
- Keşif — Belirlediğin bölgede/koridorda kategori bazlı (yeme-içme, doğa, tarihi yer vs.) keşif yapmanı sağlıyor.
- Sürüş Asistanı — Uzun yolculuklarda seni bilgilendiren, PRO kullanıcılar için genişletilmiş koridor/yarıçap seçenekleriyle çalışan mod.
Rotalama tarafında Google'a bağımlı kalmamak için kendi sunucumda Valhalla ile self-hosted bir routing altyapısı kurdum, adres/yer arama tarafında ise Geoapify/Photon kullanıyoruz.
Öne çıkan detaylar- Her durağa ayrı bekleme/kalış süresi tanımlayabiliyorsun, böylece toplam varış saatleri gerçekçi hesaplanıyor
- Güzergah boyunca hava durumu tahmini gösteriliyor
- Her POI için, o noktaya varacağın tahmini saat ve o saatteki hava durumu ayrı ayrı hesaplanıyor
- POI'lere fotoğraf ekleyip puanlama yapabiliyorsun
- Topluluk içinde rota paylaşımı var — beğendiğin bir güzergahı diğer kullanıcılarla paylaşabiliyorsun
Neden farklı?
Piyasadaki çoğu rota uygulaması ya sadece "en hızlı yol" mantığıyla çalışıyor ya da keşif odaklı uygulamalar rota planlamayı zayıf bırakıyor. Triponomy ikisini birleştiriyor: hem pratik bir navigasyon aracı hem de "bu yol üstünde ne var, ne zaman oraya varırım, hava nasıl olacak" diye soran gezginler için detaylı bir planlama aracı.
Uygulamayı indirmek için:
Triponomy - Google Play'de Uygulamalar