Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Onların istediği kendi dillerini konuşabilmek,
Kaç tanesini askerde komutanla Kürtçe konuşurken duydun.
Yada eğitim de kendi dillerini kullanamıyorlar.
Kısaca Türkiye de Türkçe yerine İngilizce ana dil olsa ortalık ayağa kalkar mesala onların bahsettiği ikinci vatandaş muhabbeti o.

Ama yapacak birşey yok, Türkler de yurtdışına çıktığında Orda yaşadığında ikinci vatandaş durumuna düşüyor. Herkes kararlarının sonucunu çekmek zorunda
Komutanla neden kürtçe konuşsun? Benim dilim kürtçe mi, komutanın görevi birlikte görev yapan herkese ayrı ayrı kendi anadilinde hitap etmek mi? Orduda ortak iletişim dili türkçe, bunun ikinci sınıf vatandaşlıkla ne ilgisi var anlamadım. Orduda er olarak afganda vardı, suriyelide vardı. Kürt bir vatandaş günlük hayatında kürtçe konuşabilir, şarkısını dinleyebilir, ailesiyle kürtçe iletişim kurabilir. Anadil eğitimi ise ayrıca tartışılabilecek başka bir konu. Benim eniştem de kürt ve 12 yıldır TSK'da görev yapıyor. Bugüne kadar kendisinden kürt olduğu için mobbinge uğradığına, dışlandığına veya ikinci sınıf muamele gördüğüne dair tek bir şey duymadım.

Edit: Kürt komutanların, kürt askerlerle kürtçe iletişim kurduğunu da onlarca kez şahit oldum.