Ben cezaevindeyken bunu çok tartışıyorduk içeridekilerin genel talebi şu cezalar artmasın

ama mesela okula silahlı saldıran çocuk asılsın istiyor. Gzetede okumuştum bence bu işin çözümü şu ;
AI'den kopyalanmıştır...
Amerika Birleşik Devletleri'nde 18 yaş altı çocukların suç işlemesi durumunda ailelerin (ebeveyn veya vasilerin) hukuki sorumluluğunu düzenleyen modele "Ebeveyn Sorumluluğu Yasaları" (Parental Responsibility Laws) adı verilir. Bu yasal model, ceza hukukunun temel ilkesi olan "suçun şahsiliği" (kimsenin başkasının işlediği suçtan doğrudan cezalandırılamayacağı) kuralını esneterek, ebeveynleri çocuk üzerindeki gözetim ve eğitim yükümlülüklerini ihmal ettikleri gerekçesiyle sorumlu tutar. [1, 2, 3, 4] Bu model eyaletten eyalete ciddi farklılıklar göstermekle birlikte, ailelere yönelik cezalar genel olarak üç ana grupta toplanır: [1, 2]
1. Hukuki ve Mali Sorumluluk (Tazminat ve Restitüsyon)
Ebeveynlerin en sık karşılaştığı ceza modelidir. Çocuğun kasıtlı olarak başkasına ait mülke zarar vermesi, hırsızlık yapması veya birini yaralaması durumunda mahkemeler zararın aile tarafından ödenmesine hükmeder. [1, 2]
- Maddi Sınırlar (Cap): Çoğu eyalette ailenin ödeyeceği tazminat miktarına üst sınır getirilmiştir. Örneğin, Massachusetts'te bu sınır yasal olarak Justia makalesinde belirtildiği üzere maksimum 5.000 dolarken, bazı eyaletlerde 25.000 dolara kadar çıkabilir. [1, 2]
- Ek Masraflar: Çocuk mahkemede yargılanırken oluşan mahkeme masrafları ve gözaltı/rehabilitasyon merkezi ücretleri de aileye fatura edilebilir. [1, 2]
2. İdari ve Zorunlu Katılım Cezaları
Çocuğun suça eğilimini azaltmak amacıyla ebeveynlere yönelik rehabilitasyon odaklı yaptırımlar uygulanır: [1]
- Ebeveynlik Sınıfları: Mahkeme, anne ve babanın zorunlu "etkili ebeveynlik dersleri" almasına karar verebilir.
- Mahkeme ve Duruşmalara Katılım: Çocuğun tüm mahkeme süreçlerinde ebeveynlerin fiziksel olarak bulunması zorunludur; aksi takdirde aile "mahkemeye itaatsizlik" suçuyla karşı karşıya kalır.
- Kamu Hizmeti: Bazı durumlarda ebeveynlerin çocukla birlikte kamu yararına çalışmasına karar verilebilir. [1, 2]
3. Cezai Sorumluluk ve Hapis Cezaları (Ağır İhmal Suçları)
Normal şartlarda çocukların işlediği suçlar nedeniyle aileler hapse girmez; ancak ailenin ağır ihmali (negligence) veya suça doğrudan zemin hazırlaması ispatlanırsa hapis cezası uygulanır: [1, 2]
- Çocuğun Suç İşlemesine Katkıda Bulunma (Contributing to the Delinquency of a Minor): Çocuğun okuldan kaçmasına (truancy), sokağa çıkma yasağını delmesine göz yuman veya suça teşvik eden aileler "misdemeanor" (hafif suç) kapsamında hapis veya para cezası alabilir. [1, 2]
- Silaha Erişim Yasaları (CAP - Child Access Prevention Laws): Evdeki ateşli silahı çocuğun erişebileceği şekilde korumasız bırakan ebeveynler, çocuk bu silahla birine zarar verirse doğrudan ağır ceza mahkemesinde yargılanır. [1, 2]
- Emsal Karar (Crumbley Davası): Michigan'da gerçekleşen bir okul saldırısında, 15 yaşındaki Ethan Crumbley'nin anne ve babası (Jennifer ve James Crumbley), oğullarının psikolojik sorunlarını görmezden gelip ona hediye olarak silah aldıkları için "kasıtsız adam öldürme" (involuntary manslaughter) suçundan Gazete Oksijen haberine göre 10 ila 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmıştır. Bu karar, ABD hukuk tarihinde çocuklarının silahlı eylemleri nedeniyle ebeveynlerin doğrudan bu derece ağır hapis cezası aldığı ilk emsal vakadır. [1]
Özetle ABD'deki model; çocuğun verdiği maddi zararı aileye ödetmeyi, hafif ihmallerde eğitim ve idari cezalar vermeyi, silah tedariki veya ağır körlük gibi durumlarda ise ebeveynleri doğrudan hapse atmayı içeren karma bir yapıya sahiptir.