öncelikle ben coder değilim. Teknik bilgimi de paylaşmak istemiyorum
@e_bilisim;
Hayatım boyunca çok fazla coder olduğunu iddia edenler ile tanıştım. En unutamadığım ise Marmara ünv'nin rektörlük yazılımını (20 yılı geçmiştir) yapan oldu. Bir fuar da tanıştım kendisi ile.
Delphi ile geliştiriyor idi. Ve her sene server'ı değiştirdiklerini ve buda kendisini sürekli yorduğundan bahsediyor idi.
Dedim neden ? disk yetmiyor ve sürekli disk performansından şikayet ediyordu. Raid kur ve gerçek bir server ile de bu işi daha az aralıklı güncelleme gerektirecek şekilde planla dedim. Adam "raid nedir" diye sordu.
Bitmedi.
4 yıllık eğitimi boyunca gerçekten bir bilgisayar ve teknolojisi dersi almamış, lisede benim gördüğüm elektronik devre elemanları ile mezun olup sonra da "Bilgisayar Mühendisi" diploması ile kamu da ihalelere imza atanlara ne demek gerek ?
Hacattepe gibi bir ünv'nin Matematik Müh'den mezun olup, stok bakiye hesaplamasını stok hareketlerinden çıkaramayan ama Proje - IT Müdürlüğü yapanlar var idi.
Oracle DB eğitiminde, Mühendis diploması ile gelip ama hayatında db mantığını bilmeyenler var idi.

Eğer olayları farklı cephelere çekecek isek, ben coder'ların ne tür hileler yaptığını anlatabilirim.
BU forumda çok uzun zaman önce bir program satışı yapan kişi ile konuştum. Testlerimde programında eksiklerini ve hata olarak gördüklerimi anlattığımda bana, bunları ben de biliyorum ama diğer versiyona hiç birşey kalmasın mı ? nasıl kazanacağım diye sormuş idi. Bu forumda yaşanmış bir olay.

Ben coder değilim ama birçok coder olduğunu iddia edenden daha iyi bir yönetim ve modüller - veri alanları arasındaki bağlantıları biliyorum.
Hemen savunma yapma. Coder ile db admin yapan aynı kişi değil diyerek. Evet , bu savunmanı ben 30 yıl önce de yapıyordum. Ama firmalarda neler oluyor ?
Bir projenin db şemasına bakıp coder'ın ne tür işkenceler çektiğini veya ne tür taklalar ile fonksiyonun sorunsuz ilerlemesini sağladığını biliyorum. Ama gel görki coder'ların DB Adminlik yapmasını da ben eleştiriyorum.
DB Adminlik yapmayan kaç coder var ?

Yapay zeka ile yazılım geliştirmesi, uzun soluklu projelerde veya süreklilik ile güncelleme gerektiren yapılarda kazanmaz. Bu tür kişiler genelde vur kaç işi yapar.
Sen gerçek bir coder isen, zaten onların yaptıkları seni rahatsız etmemesi gerek. Senin iş hacmini azaltmış olması maddi açıdan sorun olabilir. Fakat bir felaket anında olaya müdahele edebilen kazanır.

Nice IT yöneticisi gördüm.
Hardware ayarlarını - tuning bilmediği için, firmaya sürekli yeni hardware satın alma yönü - sözde güncel teknoloji bahanesi ile develer yükünde paralar harcatıyor.

Şuan ülkemiz SAPçöplüğü halinde. SAP'yi satın alıyorlar sonra da ABAP da modül yazacak eleman ile uğraşıyorlar.

Yani o kadar iyi bir coder iseniz, bu ülkeyi SAP çöplüğünden kurtarın.

Ben web programlama konusunda uzmanım demeniz de çözüm üretmez sadece kendinizi o eleştirdiğiniz kişiler ile farklı faza eklemiş olursunuz.