Hintli birine Instagram hesabımın açılması adına ülkelerinin resmi yasal yolu olan GAC sistemine başvurması için küçük bir miktar ödeme yaparak aşağıdaki resmi siteden başvuru yapmasını istemiştim (başvuruyu yaptı ekran kaydı göndermişti o konuda şüphem yok)

https://gac.gov.in/

Ortalama 40 gün sonra devletin resmi yetkili biriminden bu cevabın geldiğini söylüyor:

Türkçesi:

''Sayın XXX,
INSTAGRAM'a karşı yaptığınız, 29/06/2026 tarihli ve 3XXXX/2026 sayılı itirazınızla ilgili olarak, @XXXXXXXX hesabınızın coğrafi konum kaynağının Türkiye olduğu tespit edilmiştir. Yerleşik olmayan Hint vatandaşı (NRI) iseniz, 125 ABD doları tutarında yasal bildirim ücreti gerekmektedir. Bu ödemenin alınmasının ardından Meta'nın ofisine yasal bildirim gönderilecek ve hesabınız 3 iş günü içinde yeniden etkinleştirilecektir. [Dosya içeriği sonu]''

Bende bu gelen cevabı dolandırıcılık şüphesi olarak buldum karşı tarafa henüz bunu belli etmedim mailin bilgisayar tarayıcısı üzerinden düzenleme yapılarak hazırlanmış gibi geldi ve mobil ekran görüntüsü istedim bu seferde bunu gönderdi:

Mobil cihazdaki yazı fontu da şüpheli duruyor, devletin resmi birimi bu iş için para talep edebilir mi ediyorsa Amerikan Doları neden talep ediyor ayrıca bu konuda daha önce örneği var mı GAC sistemini kullanıp para ödeyip bu konuyu çözen bu durumda bilgisi ve düşüncesi olanlar varsa sevinirim.