Hiçbiri doktorla hiçbir şekilde tartışmaya girmediğim için mümkün değil hocam
Bilemezsiniz maalesef. Doktorla tartışmaya girmenize gerek yok bunun için. Örneğin FSM hastanesinde yatan hasta için hemşireden 2 defa yardım isteyen hasta yakını nedeniyle, hastayı sisteme kodlamışlar. Ne odasına hemşire geliyor, ne doktor. Sonradan anlaşılıyor ki yatan hasta için hemşireler "kendilerine ücret ödeyen hasta yakınlarına hizmet veriyor". Hastane ücretsiz, doktor ücretsiz, hizmet ücretsiz. Şöyle bir şey mümkün olabilir mi? Olayı görmeseniz, abartıyorlar dersiniz. Doktorlar, hemşirelere nazaren daha iyi durumda, daha ılımlılar. Özellikle bölüm hemşireleri, baş hemşireler yanaşılacak kişiler değiller. Elbette bu her yerde olacak diye bir hadise yok. Ancak, olduğunda sistemde adınız öylece kalıyor.
Demek istediğim de tam olarak bu. Hiçbirimiz adımız karalistede mi bilemeyiz. Bilemiyor olmamız bile bir şeylerin doğru yapılmadığına işaret. Muhtemelen doktor döven adamlar o listede yoktur, ama 2 hemşireye yapması gereken iş ile ilgili soru soran insan, liste tepesine alınır. Yani, listenin aslında "doktora kötü davranan insanlar" listesinden ziyade, hastanenin "kime hizmet vermek istediğimi seçiyorum" listesi gibi bir vasfı var.
Çok samimi söylüyorum. Böyle bildiğim 3-5 hastane var. FSM'ye bugün bir müfettiş gönderilse ve kurum baştan aşağı "gizli hasta profili" ile denetlense, hastaymış gibi davranılsa, ve hastanın da ufak tefek sorunları olsa, hastanede doğru düzgün personel bırakmamaları gerekir. Ancak, balık baştan kokar terimi boşa söylenmemiştir. Sağlık sisteminin stratejik düzeni ve işleyiş biçimi, "herkes kendi çiftliğinde öter" misali, ve siz daima "sessiz olması gereken ve sadece ödeme yapması gereken ziyaretçisiniz".
Boşverin bunları. Kendinize bir soru sorun.
"Bir dişinizde sorun var. Başka bir dişinize işlem yapılıyor. Doktorla konuşamıyorsunuz bile."
Bu olay birebir olarak ABD gibi bir yerde olsa, açtığınız dava sonucu hayatınız boyunca bir daha hiç çalışmak zorunda kalmazsınız. Alacağınız tazminat öylesine yüklü olur ki, ev de alırsınız, kapınıza son model araç da çekersiniz. Avrupa'da olsa yine belli bir tazminat alırsınız. Türkiye'de olduğunda "şikayet dahi edemezsiniz". Gidin edin, yukarıdaki yazdığım şeyleri misliyle yaşatırlar size.